Így emlékszik a tragédiára George Floyd barátja, aki ott volt vele az autóban
George Floyd története egy kulcstanú szemszögéből.

george-floyd-tunteto
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb részletek láttak napvilágot George Floyd tragédiájáról. A 46 éves afroamerikai férfi május 25-én este veszítette életét Minneapolisban, miután négy rendőr igazoltatás során a földre teperte, és egyikük percekig térdelt a nyakán. A fegyvertelen Floyd közben csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Először a rendőrőrsre, majd kórházba szállították, de életét vesztette.

Az eset után a rendőrség által kiadott, első dokumentumban az állt, nem találtak fizikai bizonyítékot, amely alátámasztaná a trauma miatti fulladást, és Floyd halálát koszorúér-betegség és magas vérnyomás okozta. Ám az áldozat családja újabb halottkémi vizsgálatot végeztetett, mely kimutatta: semmi jele annak, hogy Floyd szívbeteg lett volna.

Az eredmény szerint a nyaki nyomáson kívül a hátára nehezedő, szintén térdtől származó nyomás is hozzájárult a fulladáshoz. A vizsgálatot elvégző két orvos gyilkosságnak minősítette a történteket, szerintük Floyd nagy valószínűséggel már halott volt, amikor a mentőautóba emelték - írta az MTI. Most megszólalt a férfi barátja, aki vele volt a végzetes estén.

Floyd barátja végignézte a történteket

George Floyd nem egyedül utazott az autóban: vele volt barátja, Maurice Lester Hall is, aki a New York Timesnak beszélt a történtekről a héten. A négy rendőr ellen folytatott nyomozás kulcstanúja elmondta, hogy Floyd végig igyekezett a legalázatosabb formáját hozni a rendőrökkel szemben, és mutatni, hogy semmilyen módon nem áll ellen az intézkedésnek.

- Hallottam, ahogy esedezve kérdezte: "Kérem, biztos úr, miért van ez az egész?" - idézte fel az utolsó pillanatokat a tanú. Később azt is hallotta, ahogyan Floyd segítségért könyörög, hiszen haldoklott. Hozzátette, mindig emlékezni fog a barátja arcára kiülő félelemre, és sosem feledi a látványt, ahogy egy felnőtt férfi sírva könyörög, majd meghal.

Maurice Lester Hall és George Floyd mindketten Houstonból származnak. Még 2016-ban ismerkedtek meg egy minneapolisi lelkészen keresztül, és azóta mindennap kapcsolatba léptek egymással. A tragédia estéjén egy nő is volt a kocsiban, aki azóta nem adott jelt magáról, és állítólag Hall sem tudja a nevét.

A négy rendőrt, Derek Chauvint, J. Alexander Kuenget, Thomas Lane-t és Tou Thaót már az eset másnapján elbocsátották, Chauvint emberöléssel, a másik három volt rendőrt bűnrészességgel gyanúsítják. Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium és az FBI nyomoz, a minneapolisi rendőrség ellen is vizsgálat indul. Az Egyesült Államokban országos megmozdulások zajlanak az eset miatt.

A kiemelt képen egy tüntető látható "Nem kapok levegőt" jelentésű felirattal ellátott védőmaszkban.  Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew.

Így reagáltak a világsztárok George Floyd tragédiájára

Az eset kapcsán felbolydult a közvélemény. A világsztárok közül is rengetegen kifejtették álláspontjukat a tragédiával kapcsolatban, köztük volt George Clooney is.

Ezt is szeretjük