Óriási csillaghullást láthatsz ma este: szebb lehet, mint az augusztusi
A decemberi meteoreső épp olyan látványos, mint a nyári - ha az időjárás is engedi.

csillaghullas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napokban érkezik a Geminida nevű meteorraj, egy, az augusztusihoz mérhető nagyságrendű csillaghullás. A szerencsések óránként száznál is több hullócsillagot láthatnak, ha kedvező az időjárás, és megfelelő helyet választanak a megfigyelésre. A közhiedelem szerint a csillaghullás hónapja egyértelműen az augusztus, amikor a Perszeidáknak nevezett meteorraj menetrendszerű megérkezése produkálja ezt a látványos égi jelenséget.

Valójában évente tucatnyinál is több meteorzáport figyelhetünk meg a Földön, amikor üstökösök és aszteroidák törmelékeinek megsemmisülését észleljük kisebb-nagyobb csillaghullás formájában. Közülük kettő emelkedik ki igazán: a Perszeidák mellett a hamarosan megérkező Geminidák meteorraj, melynek december közepére esik a csúcspontja.

Óránként 120 hullócsillag

"A Geminidák nevüket onnan kapták, hogy a hullócsillagok mintha a Gemini, vagyis az Ikrek csillagkép irányából közelítenék meg a Földet. Nagyjából két hétig láthatók, de a csúcspont egyértelműen december 13-14-én van, amikor 100-120 hullócsillag is felvillanhat az éjszakai égbolton óránként. Ez nagyjából megegyezik, de néha még meg is haladja az augusztusi meteoreső intenzitását" - mutatott rá dr. Mosoni László csillagász, a Kaposvár közelében fekvő Zselici Csillagpark vezetője.

hullocsillag

"Ráadásul a Geminidák azon kevés meteorraj közé tartozik, mely nem egy üstökösmagból, hanem egy aszteroidából származik. A 3200 Phaeton jelű kisbolygó körülbelül öt kilométer átmérőjű" - tette hozzá. Mégis csak kevesen tudnak róla, hogy ilyenkor is érdemes éjszakánként az égboltot figyelni. Ennek alapvetően kényelmi okai is lehetnek, hiszen a kellemesen meleg nyári éjszakákkal szemben december közepén rendszerint már fagypont alá süllyed a hőmérséklet sötétedés után.

Ráadásul hazánkban a téli időszakban a felhős égbolt valószínűsége is nagyobb. Kedvező időjárás esetén azonban mindenképpen érdemes este vagy éjszaka a szabad ég alatt tölteni 15-20 percet. A szerencse mellett természetesen fontos a megfelelő helyszín kiválasztása.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kivilágított nagyvárosokban kis eséllyel fogunk látni bármit is, mert az erős földi fények elnyomják a légkörben elégő porszemcsék felvillanásait. A Zselici Csillagpark viszont ideális helyszín a megfigyelésre, hiszen az egész országban itt a legalacsonyabb a fényszennyezés mértéke. Az égi jelenség így szinte tökéletes körülmények között élvezhető, különleges színfoltjaként az adventi időszaknak.

Ezt is szeretjük