Okozhat bajt a törésvonal Budapesten? Ezen a helyen húzódik
A Gellért-hegynél húzódó törésvonal évek óta foglalkoztatja az embereket. Vajon veszélyes?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapest egyik legnagyobb nevezetessége a Gellért-hegy, amely 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel a főváros Duna-parti látképének részeként.

Templom a hegy tövében
A Gellért-hegy távolról
Szabadság-szobor
Látkép a hídról

A hegy fekvése azonban aggodalomra adhat okot: a 235 méter magas képződmény ugyanis több tektonikai törésvonal mentén keletkezett.

A Dunába omolhat?

Az 1970-es években nagy pánikot keltett az az állítás, mely szerint japán tudósok megállapították, hogy a Gellért-hegy a közeljövőben a törésvonalak miatt teljes egészében a Dunába omlik majd. Az állítólagos kutatók pontosan meg is határozták, hogy mikorra számíthat a lakosság a katasztrófára.

A hír szerint 1980-ban egy hatalmas földrengés következtében szakadt volna bele a hegy a folyóba, ám a rettegett történés elmaradt. A média Magyarországon és a határon túl is sokat foglalkozott az állítólagos kutatással, de amikor nem vált be a jóslat, városi legendává nyilvánították azt. 

Miután lecsengett a múlt századi pánik, a hír nem szűnt meg létezni, és a pletyka újra és újra szárnyra kapott: legutóbb 2011-re jövendölték a Gellért-hegy és a Duna teljes eggyé válását. A rémhír ezúttal internetes körlevél formájában terjedt, de persze most sem történt semmi.

Mekkora a földrengés esélye?

Bár a hegy mentén húzódó törésvonalak meglétének ténye már többször pánikra adott okot, a hivatalos vélekedések szerint nem kell tartani attól, hogy komolyabb katasztrófa következne be a környéken. Az tény, hogy a térség a földrajzi körülmények miatt szeizmológiailag az ország legveszélyeztetettebb része, és hazai viszonylatban a legaktívabb helynek számít, de ez nem jelenti azt, hogy komoly esélyek vannak egy nagyobb földrengés kialakulására.

Egy nagy erejű, a hegy beomlását okozó földrengésnek igen csekély a kialakulási esélye, a Dunába szakadás pedig azért is valószínűtlen, mert a Gellért-hegy stabil szerkezetű képződmény, amelyben mindössze egyetlen kristálybarlang és a Sziklakápolna barlangja alkot komolyabb méretű üregeket.

Képek: orszagalbum.hu / hajna; juhaszj; bardi

Ezt is szeretjük