Tudod, mi a koboz és a guszle? Furcsa a nevük, és a hangjuk is különleges

A zene ősidők óta fontos szerepet tölt be az emberiség életében, így nem csoda, ha szinte végeláthatatlan a hangszerek listája.

furcsa hangszerek nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rengetegféle hangszerrel lehet találkozni, még a nagy halmaznak számító vonós, fúvós, ütős, pengetős és billentyűs zenei eszközön kívül is.

A zene az adott nép kultúrájának a része, a helyi művészek a térség nyújtotta alapanyagokat használták fel a különböző hangszerek megalkotására. Mint egy láthatatlan erő, képes közösséget teremteni, nélkülözhetetlen része az emberiség fejlődésének.

Furcsa hangszerek

Vannak olyan hangszerek, amik mára már kevésbé ismertek, pedig semmihez nem hasonlítható hangzásuk miatt megéri meghallgatni őket. Az egyik ilyen a koboz vagy kobza, amivel manapság a moldvai csángóknál lehet találkozni. Ez a húros hangszer a lantok közé tartozik, kobzosok vagy kobzások játszanak rajta. Moldvai stílusban Gyöngyös György, Bolya Mátyás és nem utolsó sorban Kátai Zoltán voltak a nagy művészei. Érdemes meghallgatni, milyen különös dallamok áradnak belőle.

A guszle vagy guszla egy mandolinszerű, vonós zenei szerszám. Főleg a Balkán-félszigeten, illetve a szláv területeken guszlár dalnokok használták. 2009-ben egy szerb zenei tehetségkutató műsorban bukkant fel, és teljesen levette a zsűrit a lábáról.

A buccina vagy cornu már a római katonák által használt tölcséres fúvós hangszer volt. Az etruszk eredetű eszköz eredeti formájában kagylókürt volt, később már fából és fémből készítették. A trombita és a harsona ősének tartják.

A darbuka vagy angolszász területeken doumbekként ismert misztikus hangzású szerszám mögött egy észak-afrikai mély, öblös hangú dob rejtőzik.  Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, modern drum and bassben is feltűnik.

A marimba szintén afrikai ütős hangszer, ám a dobbal ellentétben ő az idiofon hangszerek közé sorolandó, gyakorlatilag a xilofon egyik fajtája. Őse feltehetően a balafon volt, aminek hangja lopótökök kivájt üregeiben rezonált.

Ugyan még számtalan érdekes hangszerrel lehet találkozni a világban, listánk a végéhez ért, végezetül az okarina különös hangját mutatjuk meg. A 12 ezer éves fúvós hangszer eredete már a múlt homályában veszett, főleg Ázsiában és Olaszországban vert gyökeret.

A hangszerkészítő mesterek a mai napig kísérleteznek új hangzásokkal, és terveznek újabbnál újabb zeneszerszámokat, aminek alapjait az ősi eszközök teremtették meg.

Melyik a kakukktojás a 3 szó közül? Nem azt jelenti, amit a többi - Kvíz!

Minden kérdésre három válaszlehetőséget adtunk meg, amelyek közül az egyik a kakukktojás, vagyis nem azt jelenti, amit a másik kettő. Te mennyit találsz el közülük?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük