Tarlós 15 milliárdot költ városfejlesztésre

A tömegközlekedés megújítására megy el a legtöbb pénz

Már több projekt is elhúzódik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főpolgármester, Tarlós István május elején bejelentette a 2030-ig szóló, budapesti városfejlesztési koncepcióját.

A főpolgármester szerint 30 éve nem készült ilyen részletes koncepció erre vonatkozóan, amely szerint 2014 és 2020 közötti időszakra a város 27 nagyprojekttel készül uniós támogatásból, összesen 50 millió euró feletti értékben.

Egy teljesen új koncepció

Amint a projektek elkezdődnek 2014-ben, azonnal lehívhatóak lesznek az uniós pénzek. A program egy teljesen új koncepció, ami 2011 óta készül. A munkálatokat a kormány és a főváros együtt tervezi megvalósítani. Jelenleg a támogatási ciklussal foglalkozik a főváros, aminek keretén belül előkészítik a fejlesztések jogi, pénzügyi és műszaki forrásait.

Spóroltak a metróval

Az előző városvezetések által kötött szerződések módosítása után Tarlós elmondása alapján több 10 milliárd forintot sikerült megspórolni az összesen 452 milliárd forintba kerülő 4-es metró építésén. A metrót 2014 márciusában tervezik átadni, aminek információk szerint már csak a tesztelése zajlik. A Népszabadság június 24-i információi szerint viszont csúszhat az új metró átadása a kelenföldi csomópont fejlesztései miatt, valamint a felszíni projekt még az engedélyezési fázisnál tart, amiért a Levegő Munkacsoport megtámadta a terveket, és például a Sasadi útra zajvédő falat építtetne. A késés akár egy-két év is lehet, de a Budapesti Közlekedési Központ ideiglenesen orvosolná a csúszást.

Az összes metróvonal megújul?

Szintén a 4-es metróhoz kapcsolódóan épülne új BKV- és autóbusz-pályaudvar, ötszáz férőhelyes parkoló, valamint 120 kerékpárt befogadni képes tárolóépület. Folyamatban van az 1-es és a 3-as villamosok fejlesztése és meghosszabbítása 40 milliárdért, valamint új villamosok és trolibuszok beszerzése 43 milliárdért. Azt tervezik, hogy 2015-re felújítják a Széll Kálmán teret, aminek munkálatait 2014 márciusában kezdenék el.

A 3-as metró teljes megújítása és északi részének meghosszabbítása is célként van megjelölve a koncepcióban, amivel 2019-re készülnének el, három év alatt, és 150 milliárd forintba kerülne. Még a 4-es metró sincsen kész, de a távolabbi tervek szerint a főváros szeretné a 2-es metró vonalát a gödöllői HÉV vonalával összekötni, valamint a kisföldalattit meghosszabbítaná keleti irányban, 50 milliárdból, sőt, az 5-ös metró déli szakaszát is építenék, amire 2017-től szól a támogatás.

Meghiúsulnak a margitszigeti tervek

A főpolgármester még május elején azt mondta, hogy 2013 júniusában átadják a margitszigeti szökőkutat, a víztornyot és a szabadtéri színpadot. Ez azonban a június eleji árvíz miatt több mint valószínű, hogy meghiúsul a szigeten uralkodó állapotok miatt, de a jövőben további felújításokat is terveznek a Margitszigeten, ami 4-6 milliárdos projektet jelent.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyéb intézkedések

A csepeli szennyvíztisztítóhoz kapcsolódóan csatornahálózatot, valamint szennyvízelvezető hálózatot építenek ki. Felújítanák továbbá a Lánchidat és a Váralagutat 14 milliárdból, a Petőfi hidat, a Fővárosi Állat- és Növénykertet, és nem utolsósorban építenének gyalogos- és kerékpároshidakat a szigetek és a Duna-partok között.

Ezt is szeretjük