Nagyon fontos levelet hoz a postás: sok pénz múlhat rajta
Elérkezett a hitellel rendelkezők pillanata, levelet kapnak a banktól. Két esetben kell reagálni rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár már egy hét múlva is fontos levelet kaphatnak a devizában eladósodott ügyfelek bankjuktól, ugyanis a forintosítás érdemi folyamata öt nap múlva kezdődik meg.

A többségnek a levélre nem kell válaszolnia, de lehetnek olyan esetek, amikor érdemes felkeresni a bankot.

Két esetben van teendője a hitelesnek

A Pénzcentrum cikkéből kiderül, hogy márciustól kezdik meg az elszámoltatási és forintosítási értesítőket postázni a bankok. Bár valószínűleg nem fog mindenki egyből hozzájutni a papírhoz, mert április végéig kell eljuttatni azt az ügyfelekhez, azért érdemes tudni, mit tartalmaz a papír, és mi vele a teendő.

A legtöbb adósnak nem kell semmit tennie egyenlőre, ha készhez vette a levelet, azonban ha lejárt szerződésről van szó, nem árt felkeresni a pénzintézetet egy adategyeztetésre, főleg ha azóta változott a lakcím vagy a bankszámlaszám.

Két speciális esetben kell az ügyfélnek kezdeményezni a lap szerint. A követeléskezelőknek átadott ügyeknél az adós kap értesítőt, azonban a bankot neki kell megkeresnie.

A másik eset a kedvezményes végtörlesztőké, akiknek a bankjuknál kell kezdeményezni az elszámolást, aminek 10 ezer forintos díja van. Amennyiben a kapott kedvezmény mértéke kisebb, mint az elszámolás miatt visszajáró összeg, akkor az ügyfél visszakapja az eljárási díjat, illetve az elszámolás miatt visszajáró összeg és a kapott kedvezmény különbözetét kapja az ügyfél.

Ilyen lesz az értesítő

A Pénzcentrum azt is tudja, pontosan hogyan fog kinézni a sokak által régóta várt értesítő. A levél első része tartalmazza a tisztességtelenül felszámított összegeket, árfolyamrése, illetve egyoldalú kamatemelésre lebontva. Itt tüntetik fel azt is, hogy mennyi jár vissza az ügyfélnek és hogyan alakul a tartozása.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A második részben a forintosítás során kialakult kamatot, részletet és a még fennálló tartozást tüntetik fel, a harmadik részben pedig a jogorvoslati lehetőségekről olvashat az ügyfél. Az elszámoló 5-7 oldala lesz, és 2,4 millió hitelt, így pedig több millió embert érinthet.

Ezt is szeretjük