Földrengéseket és gyilkosságokat jósol meg a matematikai képlet: ördögi egyenlet

A Kaliforniai Egyetem két mérnöke hátborzongató összefüggést tárt fel.

A sorozatgyilkosok kéjvágyát és sóvárgását csak az elégítheti ki, ha újra és újra megölnek valakit. Míg legtöbbünk számára elképzelhetetlen, hogy kioltsunk egy életet, a gyakran átlag feletti intelligenciával rendelkező emberi szörnyetegek elméje borzongással vegyes kíváncsisággal tölt el bennünket.

Számtalan könyv és film született arról, mi munkálhat egy sorozatgyilkos fejében, milyen ösztön vezérli, illetve miért tudja időnként évekig is kordában tartani a vágyait, míg máskor napokon keresztül engedi tombolni őket. A tudomány most egy meghökkentő új elmélettel állt elő.

Gyilkos ritmus

A Kaliforniai Egyetem két elektronikai mérnöke, Mikhail Simkin és Vwani Roychowdhury modellezték egy Andrei Chikatilo nevű orosz sorozatgyilkos bűnlajstromát. A férfi a rosztovi hasfelmetszőként vált ismertté, a nyolcvanas években volt aktív, és több mint tíz évig tartó mészárlása során 53 ember életét oltotta ki.

Chikatilo néha évekig is passzív volt, meghúzódott, és élte az átlagos emberek életét, majd ösztönei elszabadultak, és három napot is alig bírt kivárni két gyilkosság között.

A mérnökök a gyilkosságok modelljének felállításához ugyanazt a matematikai modellt alkalmazták, ami a földrengések, vulkánkitörések, tőzsdei zuhanások és más szórványos események előrejelzésére is szolgál.

Arra a megállapításra jutottak, hogy a látszólag rendszer nélkül elkövetett gyilkosságok diagramja egy fajta log-log grafikon: ezt használják akkor is, amikor korábbi földrengések erősségéből következtetnek egy újabb, várható földrengés erejére.

Simkin és Roychowdhury szerint tehát a sorozatgyilkosok ritmusa leírható egy olyan képlettel, amit más természeti jelenségek meghatározására is használnak. Ha ez igaz, akkor a gyilkosságok elkövetésének is kell, hogy legyen valamilyen biológiai oka: úgy gondolják, talán az agyban áramló neutronok felelősek az ilyen tettekért.

Ezeknek a neutronoknak az aktivitása általában alacsony, de időről időre elérnek egy kritikus szintet, ami - akárcsak az epilepsziásoknál - egyfajta rohamot vált ki.

Ki a valódi áldozat?

Ha a két tudós elmélete beigazolódik, az nemcsak azt jelenti, hogy a gyilkosok rohamai megjósolhatók és megelőzhetők lennének, de sokak bűnössége is megkérdőjeleződne - hiszen, ha valóban egy idegi zavar okozza a csillapíthatatlan késztetést az emberölésre, akkor a gyilkosok tulajdonképpen csak a biológia áldozatai lennének.

A szakma azonban egyelőre fenntartásokkal fogadja a mérnökök különös képletét: Amanda Pustilnik, a Marylandi Jogi Egyetem munkatársa, akinek a szakterülete a neurológia és a büntetőjog összefüggése, úgy gondolja, a tanulmány érdekes lehetőségeket rejt, de még nincs használható formában.

- El tudom képzelni - mondta -, hogy egy sorozatgyilkos ezt a tudományos munkát használja fel saját védelme érdekében, mondván, ő morálisan nem hibáztatható, csak a biológia bábja volt. De egyetlen gyilkos tanulmányozása nem enged általános következtetéseket levonni - ahhoz, hogy a tanulmány használható legyen, jóval több esetet kellene megvizsgálni, hogy statisztikákat készíthessünk.

Szerinted van olyan ok, ami felment egy gyilkost az erkölcsi felelősség alól?

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük