Mélyebbre jut el az emberi szennyezés, mint azt a tudósok gondolták
Úgy néz ki, a mélységekben megbúvó természeti képződményekhez is eljutottak már az emberi tevékenység nyomai.

barlang víz nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bolygónkon megannyi, ember által érintetlen terület létezik. A sarkvidékek jégbe fagyott birodalmát, a mély tengerek világát, illetve különböző felszín alatti képződményeket elhelyezkedésük védi a mesterséges behatásoktól. Legalábbis sokáig ezt hittük.

A szicíliai Monte Conca barlangrendszere mélységében, a forrásokkal, barlangokkal és medencékkel tarkított rendszerben is felbukkantak az emberi tevékenység általi szennyezés nyomai. A Dél-Floridai Egyetem kutatócsapata a terület mikrobiális szisztémájának vizsgálata közben különös jelenségre bukkant - írja a EurekAlert

A barlangrendszer érzékeny ökoszisztémája

A barlangrendszeren átfolyó vízben található baktériumok nemcsak összetételükben, de ökológiai funkcióikban is megváltoztak. A tanulmány szerint mindez azért következett be, mert a folyó a felszínen különböző városi és mezőgazdasági részeken halad keresztül, ami megváltoztatja biológiai összetételét.

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.
Fotó: 35007 / Getty Images Hungary

A barlangrendszer vizében az esőzéseket megelőzően úgynevezett kénoxidáló baktériumok vannak túlsúlyban, ezek mind az oxigént, mind a szulfidos források anyagát képesek felhasználni. Azonban a nedvesebb időszakokat követően megfigyelték, hogy arányaiban csökkent a számuk, helyettük emberi szennyezésből származó mikrobák jelentek meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A vizsgálat során a kutatók a felszínről érkező lefolyás hatását tanulmányozták a barlang vízrendszerének természetes összetételéhez mérten. Az eredmény alapján a mesterséges szennyeződések valóban megjelennek a rendszerben, aminek következményei még további vizsgálatok igényelnek.

Nemcsak gyönyörűek, izgalmas legendák is övezik őket: a csodás magyar barlangokat egyszer látni kell

A sok ősi barlangrendszer miatt hazánk olyan, akár egy ementáli sajt. A barlangok rejtett titkai utáni kíváncsiság valószínűleg az ősi múltból eredeztethető, amikor elődeink tartósan is használatba vették őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük