Több mint 1000 éve áshatták a bükki Léleklyukat: titokzatos járat a nemzeti parkban

Az ember alkotta barlang Latorpusztán található.

Léleklyuk-barlang
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bükki Nemzeti Parkban, Latorpusztán, a Kecet-hegy déli részén van egy rejtélyes barlang, melyet nem a természet alkotott. A Léleklyuknak elnevezett, mesterséges barlangot emberi kéz munkájának tartják, és úgy vélik, még a Honfoglalás előtti időkben áshatták.

A Léleklyuk így tehát több mint 1000 esztendős lehet, de, amilyen régi, olyan titokzatos is. Az, hogy mi célból vájhatták a riolittufába a barlangot, napjainkig talány maradt, és csak feltételezések születtek magyarázatként.

A Léleklyuk-barlang

1891-ben említette először a szakirodalom, de alaposabban csak a hatvanas években mérték fel a barlangot. Amikor 1962-ben Saád Andor és Mihály Péter a Léleklyuk körül vizsgálódott, lejegyezték a rovásírásos feliratokat is, melyek a barlang kürtőjén találhatók. Ezekről már az 1891-es írás is szólt, több fordítás is született azóta, mi állhat a kürtőn.

1

1994-ben az oda látogató szakértő, Baráz Csaba feltérképezte a barlang belső területét, elkülönítve benne vízszintes és függőleges szakaszokat. A barlang pinceszerű, és négy részre tagolható. A belső rész felé vivő folyosó elején széles kürtő található, ezen szerepel az említett rovásírás. Szakértők feltételezése szerint a barlang kultikus helyszín is lehetett.

A kürtőben látható rovásírás másolata.
A kürtőben látható rovásírás másolata.

Sáncvárra leltek felette

1979-ben egy másik szakértő, Dénes József is felkereste a Léleklyukat. Ő volt, aki felfedezte, hogy a barlang felett egykor sáncvár állt. Annak építését Gádor Judit, régész a 10-12. századra tette, később ezt a 11-14. századra módosították. Úgy tartják, a sáncvár és a barlang egymással kapcsolatban lehetett.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A barlang környezetében egyébként egykori házak és temető nyomait is megtalálták. Hogy miért építették, és kik építhették, a mai napig rejtély az utókor számára. Mindenesetre érdemes ellátogatni ide, és megnézni a réges-rég élt emberek titokzatos alkotását. Jó tudni, hogy az országban létezik egy másik, Léleklyuknak hívott barlang is, a Lök-völgyi, és a kettő nem összekeverendő.

187 ezer éves csontok

Egy másik, a Léleklyuktól messze eső cseppkőbarlangban Neander-völgyi maradványokra találtak: a férfi 187 ezer éve szorult egy szűk járatba.

187 ezer éve szorult a cseppkőbarlang járatába, rekonstruálták a férfi arcát

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük