Elromlott? Követeld a pénzed!
Mit tehetsz konkrétan, és kihez fordulhatsz?
Most vetted, és máris nem működik, de az üzletben nem veszik vissza? Pedig kötelesek! Ne hagyd magad!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Azzal többnyire mindenki tisztában van, hogy áruvásárlás esetén bizonyos jogok illetik meg: ha nincs megelégedve vele, visszaviheti az árut bizonyos időn belül, kicseréltetheti, vagy visszakérheti a pénzét, esetleg levásárolhatja a termék árát. De hogy mennyi is az a bizonyos idő, milyen esetekben kérheti a cserét, és hogy valóban jogos-e, ha az eladó csupán a levásárlás lehetőségét ajánlja fel, már kevésbé tisztázott. Pedig érdemes lehet pontosan ismerni a jogaidat és a lehetőségeidet, a kereskedők ugyanis nem feltétlenül szeretik betartani a vonatkozó szabályokat - természetesen tisztelet a kivételnek.

A macska esete a mikroval

Manapság szemfülesség nélkül nem sokra megy az ember, ezért az első és talán egyik legfontosabb szabály, hogy mielőtt bármit is megvennél, alaposan vedd szemügyre a terméket, lehetőség szerint helyben próbáld is ki, hogy még a boltban kiderüljön, ha esetleg hibás. Ha látszólag ép és hibátlan a termék, akkor bátran vedd meg, ám arra ügyelj, hogy használat előtt alaposan és figyelmesen elolvasd a használati utasítást, a nem rendeltetésszerű használatból következő meghibásodás esetén ugyanis igencsak nehézkes lesz érvényesíteni a jogaidat!

Érdekes!
Bizonyára ismered azt az amerikai példát, amikor egy hölgy a macskáját igyekezte megszárítani a mikrohullámú sütőben, majd miután a próbálkozás csúfos kudarcot vallott, beperelte a készülék gyártóját - és nyert is! - azzal az indokkal, hogy a "macskaszárítási tilalom" nem szerepelt a használati utasításban...

Ha mégis elromlik

Ha az előzetes szemrevételezés és próbák ellenére a termék minősége mégis kifogásolható, első körben a kereskedőhöz kell visszamenned. A nyugtát mindenképpen vidd magaddal, hiszen ezzel igazolhatod majd a vásárlás helyét és idejét. Ha jótállási jegyet is kaptál, akkor ezt is vidd magaddal, ám a jogaid érvényesítéséhez a blokk talán a legfontosabb, ennek hiányában ugyanis a kereskedő nem köteles orvosolni a problémádat. Ha viszont a jótállási jeggyel van probléma, nevezetesen elfelejtették, esetleg akarattal nem adták oda, vagy hibásan töltötték ki, akkor is kötelesek az üzletben a minőségi kifogásoddal foglalkozni.

Jó, ha tudod!
Ha jó, hibamentes az áru, de időközben megbántad, hogy megvetted, akkor a kereskedő nem köteles visszavenni. Ez csak a jóindulatán múlik: ha fontos számára a vevő, meg akarja tartani, akkor lehet, hogy kedvére tesz.

A kereskedő a kifogás előterjesztéséről köteles jegyzőkönyvet felvenni, melynek tartalmaznia kell a legfontosabb adatokat. A jegyzőkönyv felvételéhez mindenképpen ragaszkodj, ám ha ezt a kereskedő mégsem teszi meg, akkor fordulj a területileg illetékes regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség legközelebbi kirendeltségéhez.

Irány a békéltető testület!

Ha arról szól a vita, hogy a meghibásodás rendeltetésszerű vagy rendeltetésellenes használat eredményeképpen keletkezett-e, az illetékes békéltető testületnél indokolt elkezdeni a vitarendezést.
A békéltető testület eljárásának célja a fogyasztó és a gazdálkodó szervezet közötti vitás ügy egyezségen alapuló rendezésének megkísérlése. Az eljárás kérelemre indul, amit a békéltető testület elnökéhez kell írásban benyújtani 1000 forint eljárási díj befizetésével. A kérelem kötelező tartalmi részeit a fogyasztóvédelmi törvény pontosan meghatározza.
Az eljárás lezártával a tanács határozata ellen fellebbezésnek nincs helye, a határozat érvénytelenítése a fogyasztóvédelmi törvényben meghatározott esetekben kérhető a békéltető testület székhelye szerint illetékes megyei bíróságtól.

Jó, ha tudod!
A fogyasztóvédelmi törvény nem ismeri a levásárlás fogalmát, így minőségi kifogás esetén nem vagy köteles elfogadni a kereskedő azon ajánlatát, hogy "vegyél valami mást" a hibás termék helyett. Ezt az ajánlatot ilyen esetben csak akkor fogadd el, ha valóban megfelelő számodra, ellenkező esetben ragaszkodj a kijavításhoz, a cseréhez vagy a teljes vételár kifizetéséhez.

Ne hagyd magad, jogod van hozzá!

Jó, ha tudod, hogy ha tartós fogyasztási cikket vásárolsz, jótállást kell kapnod. A kötelező jótállási idő egy év, a kereskedő azonban önként ennél többet is vállalhat. Ha nincs jótállás a termékre, vagy már letelt az ideje, akkor a szavatossági jogokat érvényesítheted: már az első körben választhatsz, hogy javítást vagy cserét választasz. Jó, ha tudod azonban, hogy ha az áru javítható, akkor is igényelheted a cserét, ez pedig csak akkor korlátozódik, ha a kicserélés lehetetlen, például nincs több ilyen vagy hasonló termék, vagy a csere aránytalan többletköltséget eredményezne.
A második lehetőséged az árleszállítás kérése, ám el is állhatsz a vásárlástól, vagyis visszakövetelheted a vételárat.

Tartsd szem előtt!
Reklamációra alapvetően két év áll rendelkezésre. Ha akciós árut vásároltál, akkor is köteles a kereskedő kicserélni, nincs olyan, hogy "akciós terméket nem cserélünk ki". Ha pedig az interneten vagy televízión keresztül vásárolsz, vagy a vétel előtt nem tudod szemrevételezni az árut, speciális jogaid vannak, melyek közül a legfontosabb, hogy nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhatsz a szerződéstől.
Ezt is szeretjük