Már a középkorban is létezett a fogfehérítés: 8 meglepő tény a fogorvoslás történetéből

A fogorvoslás több ezer éves történetében számos érdekes mérföldkő volt, így a fúrók megjelenése és a fehérítés korai módjának kifejlesztése is.

GettyImages-1209472923
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a fogorvosi váróban várja a sorsát, a mai ember bele sem gondol, milyen szerencsés: egy olyan korban él, amikor már létezik érzéstelenítés és elektromos fúró.

Nem volt ez mindig így. Volt idő, hogy sem az eszközök, sem a gyógyításhoz szükséges tudás nem volt adott. Sokáig a fogorvosok is fehér hollónak számítottak, és még az olyan orvos is ritka volt, aki konyított valamicskét a fogakhoz is. A fogorvoslás tudományának mai állása több ezer év alatt összegyűjtött tapasztalatok eredménye, és ez is csupán egy állapot, hiszen óriási léptékű és mértékű fejlődés ment végbe a fogak gyógyításában az elmúlt évezredekben, ami a jövőre nézve is elképzelhetetlen újításokat és lehetőségeket ígér.

8 tény a fogorvoslás történetéből

Szinte hihetetlen, de az ókori Egyiptomból indult el az a bámulatos fejlődés, ami napjainkig vezetett. Meglepő, hogy egyes mérföldkőnek számító események milyen korán következtek be: implantátumokat már több ezer éve is készítettek, a fogfehérítés pedig a középkorban is ismeretes volt.

Ezt is szeretjük