Apró figyelmesség az új stadionban: tényleg milliós összeg ment el erre?

Egy modern stadionban mindenre odafigyelnek. Minden részletre.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új Fradi-stadion Magyarország legmodernebb ilyen létesítménye, ezért aztán minden részletre ügyeltek a tervezésnél. Egészen meglepő apróságokra is különös gondot fordítottak. Nagyjából 1 millió forint mehetett el arra, hogy feldobják a mellékhelyiségeket némi extrával.

Kis meglepetés a mellékhelyiségben

A múlt hét végén kétnapos ceremóniával adták át a Ferencváros új stadionját, a Groupama Arénát. Az eseményről rengeteg tudósítás és képes anyag készült, amik közt ott volt a Cink.hu által közölt fotó is. A képen egy piszoár látható, melybe a stadiont tervező gondos mérnökök focikaput is álmodtak.

A Fradi új arénája 14,7 milliárd forintos költséggel épült fel szinte rekordgyorsasággal, alig több mint egy év alatt. Hogy milyen költségek jelentkeznek egy ilyen építkezésen, egyértelműnek tűnik. Építőanyag, munkagépek, a tervek, a kivitelezést végzők munkabére, a beszállítók kifizetése, engedélyek beszerzése és így tovább.

 

Valószínűleg sok pénzt vitt el az ország legnagyobb betonszerkezete, amit felhasználtak az építésnél, vagy az a kétszáz LCD-kijelző is, amiket a folyosókon állítottak fel, hogy a mellékhelyiségre igyekvő szurkolók se maradjanak le a meccs legfontosabb jeleneteiről. Őket még egy apró meglepetés is várja célállomásukon, amiről ugyan kevés szó esett a médiában, mégis sok pénzt emészthetett fel.

Az eszköz lényege, hogy a férfi vendégek vizelés közben szórakoztathassák magukat azzal, hogy egy madzagra erősített golyót igyekeznek belejuttatni egy kapuba. Az eszköz azon kívül, hogy teljesen felesleges, a 15 perces szünetekben egyszerre a WC-k felé tóduló sorokat is növelheti, ha egyesek ilyesmivel szórakoznak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1 millió forint a piszoárok díszítésére?

Piszoárba szerelhető focikapukkal foglalkozó cégből kettőt is találtunk. Egy német vállalat csomagonként 18 euróért, azaz 5600 forintért árulja a portékát, amely egyből két kaput is tartalmaz. Egy amerikai cég kicsit olcsóbban, 20 dollárért forgalmaz, ami 4700 forint körül mozog.

Bár nem sikerült pontos adatokhoz jutni azzal kapcsolatban, hány piszoárt szeretlek fel a stadionban - ezzel az egyik kivitelező céget kerestük sikertelenül -, becsülni a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok alapján tudunk. Eszerint 50 főtől külön női és férfi-mellékhelyiséget kell rendelkezésre bocsátani, melyekben legalább két-két darab WC-nek kell lenni.

A nagyjából 20 ezer fő befogadására tervezett létesítmény ez alapján nagyjából 1600 fajansszal rendelkezik, melyekből minimum nyolcszáz a férfiaknak fenntartott helyiségben kapott helyet. Ha ennek csak a fele piszoár, úgyis 940 ezer és 1,1 millió forint mehetett el az apró figyelmességre, hiszen a Cink.hu posztja alatti hozzászólásokból kiderült, nem csak a VIP helyiségekben van focikapu a piszoárokban.

Bár egy ekkora beruházásnál 1 millió forint nem tűnik soknak, azért álljon itt még egyszer: egy piszoárba szerelhető játékszerről van szó.

A Groupama Arénát közbeszerzési eljárás keretében, állami pénzből építették meg. A Világgazdaság számításai szerint 1 milliárd forinttal többe került végül, mint ami az eredeti tervekben szerepelt.

Az új FTC-stadion valóban impozáns lett. Nézegess képeket a létesítményről és a közelében lévő Szent István Kórházról!

Fotók: facebook.com/groupamaarena

Ezt is szeretjük