A magyar nő sikeresen meghódította a világ egyik legmagasabb csúcsát: lépcsőházban készült a kihívásra

Zsuzsi hatodik magyarként hódította meg a Manaszlu 8163 méteres csúcsát.

female-yeti
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindig hatalmas büszkeség, amikor egy magyar nő ér el kimagasló sikereket a világban, ezért is különleges a csepeli közgazdász, Zsuzsi története, aki kétszer is megmászta a Himalája egyik legmagasabb hegycsúcsát.

A Female Yeti néven blogoló világutazó korábban a BBC-nél is dolgozott, most pedig a világ legmagasabb hegységében írt történelmet. A Manaszlu expedíció tagjaként szeptember 26-án jutott 8000 méter fölé, az extrém kihívásra pedig egy tízemeletes panelház lépcsőházában edzett megpakolt hátizsákkal - írja a Spabook.net.

A hatodik magyar, aki elért a veszélyes hegycsúcshoz

A Manaszlu 8163 méteres magasságával a világ 8. legmagasabb és a 6. legveszélyesebb hegye, amely a Mansiri-Himalájában található. A Csudasport információi szerint a csúcsára eddig öt magyar jutott fel. Az első siker Erőss Zsolt nevéhez fűződik 2009-ből, az az expedíció azonban tragédiával zárult, ugyanis a magyar csapat orvosa, dr. Szabó Levente ereszkedés közben, hétezer méter felett kicsúszott, testét 6800 méteren találták meg és temették el. A hegy eddig 84 halálos áldozatot követelt. 

Female Yeti szeptember 27-én mindössze 60 méterre járt már a csúcstól, amikor onnan visszafordulni kényszerült. A blogot jelenleg nem személyesen írja, a Facebook-bejegyzésében kitértek rá, hogy a hegyek nagy tisztelője: “Tudjuk mennyire alázatos a hegyekkel szemben. Pillanatnyilag a legfrissebb, hogy az első kísérlet nem volt sikeres. Nem tudom, lesz-e még elég energiája, ereje, hogy a 2. csapattal újra tegyen egy próbát. Majd, ha leér eldönti mit érez. A legfontosabb, hogy biztonságban leérjen.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Zsuzsi szeptember 28-án erősítette meg, hogy a második csúcstámadási kísérlete sikeres volt, és feljutott a Himalájában a Manaszlu 8163 méteres csúcsára, ezzel pedig ő lett a hatodik magyar, akinek sikerült ezt a fantasztikus teljesítmény. Yeti legutóbb, a koronavírus előtt Amerika legmagasabb hegyét, az Aconcagua 6961 méteres csúcsát mászta meg teherhordók és vezetők segítsége nélkül. December 23-án a csúcson állva született meg benne a gondolat, hogy még magasabbra szeretne jutni.

Ilyen az élet 3400 méter felett, a serpák fővárosában: a festői Namche Bazaar a hegymászók fontos állomása

A festői városka lakói híresek a vendégszeretetükről.

(Borítókép forrása: Female Yeti / Facebook)

Ezt is szeretjük