Nem várt meglepetést hozott a márciusi tél: legalább valami jó is van benne
Feketetorkú szürkebegyet figyeltek meg Magyarországon, amire korábban még sosem volt példa.

szurkebegy
beauty and style
Top olvasott cikkek

A visszatérő fagyos, havas időnek köszönhetően figyeltek meg a madarászok egy Magyarországon még nem látott ázsiai madárfajt, a feketetorkú szürkebegyet. Kisújszálláson, a saját etetőjén vette észre Pabar Zoltán madármegfigyelő a szokatlan tollazatú madarat március 19-én. A feketetorkú szürkebeggyel Magyarország madárfaunája így már 417 madárfajt tartalmaz - közölte a Magyar Madártani Egyesület az MTI-vel.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai között mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Magyarországon a csoport egyetlen tagja, az erdei szürkebegy fészkel, mely gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő. A magashegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegy néhány példánya évről évre Magyarországra érkezik telelni a sziklás hegyvidéki területekre, a kőbányákba és a várakhoz.

A szibériai és a feketetorkú szürkebegy azonban nagyon ritka látogató Európában. 2016-2017 őszén és telén szibériaiszürkebegy-invázió volt a kontinensen, aminek köszönhetően Magyarországon, a Szentendrei-szigeten is előkerült egy példány. Rokona, a most távcső elé került feketetorkú szürkebegy Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, valamint Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tiensan-hegységben költ.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég. A most Magyarországra tévedt feketetorkú szürkebegyet kedd délelőtt még sikerült megfigyelni a madarászoknak, de az állat várhatóan a hó elolvadását követően, vagyis a következő napokban eltűnik majd.

Ilyesmi csak egyszer van az életben

Egy német fotós szerette volna megörökíteni a seregélyek vonulását, de úgy tűnt, nem jár sikerrel - bár a fényviszonyok gyönyörűek voltak, úgy érezte, nem tudja úgy visszaadni a látványt, ahogyan szeretné. Elégedetlenül ment tehát haza, ám, amikor átlapozta az aznap készített fényképeket, minden megváltozott.

Ezt is szeretjük