Évek óta kihaltnak hitt állatot rögzített a kamera: a kutatókat is meglepte a felvétel
A gyönyörű nagymacska felbukkanása igazi szenzációnak számít.

parduc1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos manapság egyre több faj kerül a kihalás szélére, vagy már csak rezervátumokban, állatkertekben élnek példányok alacsony számban. A Srí Lanka-i fekete párducokról is sokáig azt hitték, hogy végleg eltűntek.

Néhány évvel ezelőtt egy csapdában találták meg elpusztulva azt az állatot, amiről azt gondolták, hogy az utolsó egyed volt a szigetországban, így kihaltnak nyilvánították a fajt Srí Lankán.

Sikerült videóra venni az állatokat

Bár amikor szinte mindenki lemondott a gyönyörű vadállatokról, a Srí Lanka-i vadon élő állatok védelmével foglalkozó minisztérium, a DWC nemrég bejelentést kapott az Ádám-csúcsi erdők közelében élőktől, miszerint fekete párducokat láttak szabadon sétálgatni.

Az információ mindenkit felcsigázott, és a DWC kameracsapdákat állított az erdőkben. A felvételek nem sokkal később olyasmit mutattak, ami mindenkit meglepett: a kihaltnak hitt állatokból egy hímet, egy nőstényt és két kölyköt is sikerült lencsevégre kapni!

Ezért különleges a fekete párduc

Ezek a különleges és gyönyörű vadmacskák egy genetikai mutációnak köszönhetik külsejüket, nem alkotnak külön fajt, a jaguárok és leopárdok fekete példányai. A melanizmus miatt alakult ki elegáns színük, ennek eredménye a nagyon sötét szőrzet, azonban a leopárdokra jellemző pöttyök is halványan kirajzolódnak a bundájukon.

parduc2
Fotó: Byrdyak / Getty Images Hungary

A DWC szerint a világ nyolc párducfaja közül a Srí Lanka-i leopárdok különösen egyediek és veszélyeztetettek alacsony számú populációjuk miatt. A fekete párducok színe a sötét, sűrű növényzetű erdőkben nagymértékben segíti a vadászatot, a bozótos afrikai szavannákon viszont a pöttyös leopárdok tudnak jól érvényesülni, ha zsákmányszerzés a cél.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Szenzációs hasonlóságra figyeltek fel a netezők: mintha egy XXL-es cicát néznél

Látszik, hogy az egyszerű fekete cica és a fekete párduc rokonok.

Ezt is szeretjük