100 éven át senki sem tudta lefotózni a ritka állatot: most végre sikerült

Miután hallották a fekete párduc hírét, a biológusok kameracsapdákat helyeztek ki, majd hónapokon át vártak.

szafari
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több mint száz év után újra láttak fekete párducot, sikerült felvételeket is készíteni róla Kenyában - közölte a CNN-nel a San Diegó-i állatkert biológusa. Nick Pilfold elmondta, hogy, miután hallották a ritka ragadozó hírét, csapatával kameracsapdákat helyeztek ki a Laikipia megyei rezervátumba a párducpopuláció tanulmányozására, majd hónapokon át vártak és figyeltek.

Több kamerát tettek oda, ahonnan többen is jelentették, hogy látták a fekete párducot. - Néhány hónap alatt több kameránknak is sikerült felvételt készítenie róla - mondta Pilfold a kedd esti interjúban. A nőstény párduc teljesen fekete szőrzete a melanizmus, vagyis a festékanyag-felhalmozódást okozó génváltozat számlájára írható, az albinizmus ellentéte. 

A biológus elmondta, hogy ugyan napvilágnál tökéletesen feketének tűnik a nagymacska bundája, a kamerák éjszakai infravörös felvételein vöröses mintázat is kirajzolódik rajta. Bár többen jelentették, hogy láttak fekete párducot, ez az első igazolt felvétel egy 1909-es etiópiai megfigyelés óta. - Valószínű, hogy mindig éltek fekete párducok Kenyában, de ezt azóta nem sikerült jó minőségű felvételekkel igazolni - tette hozzá Pilfold.

A fekete párduc rendkívül ritka állat

A kenyai Daily Nation napilap szerint egyik fotósuk, Phoebe Okall 2013-ban fényképezett egyet ugyanazon a területen, de nem világos, hogy a kép akkoriban megjelent-e. A melanizmus a leopárdok nagyjából 11%-ánál jelentkezik, ám ezek az állatok többnyire Délkelet-Ázsiában élnek. Afrikában rendkívül ritka a fekete párduc.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók munkája az African Journal of Ecology című szaklap friss számában jelent meg. A Természetvédelmi Világszövetség - IUCN - vörös listáján a párduc vagy leopárd (Panthera pardus) a veszélyeztetett állatok között szerepel.

Kiemelt kép: Getty Images.

Éjjelente az erdőt járja a férfi, hogy képeket vetítsen a hegycsúcsokra

Egy üvöltő vadállat a szenvedély, az indulatok és a szívből jövő segélykiáltás szimbóluma. Julien Nonnont is megihlette a jelenség, de úgy gondolta, hogy egy egyszerű festmény nem adja vissza azt a felfokozottságot, amit egy ordító medve vagy farkas látványa sugall.

Ezt is szeretjük