Fekete lyuk vándorol keresztül a tejútrendszeren: a Hubble fotóját mutatjuk

Egyedülálló felfedezés született a Hubble segítségével: ez az első önmagában vándorló fekete lyuk, amiről tudomásunk van.

GettyImages-533288006

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1990-es felbocsátása óta a Hubble Űrteleszkóp világegyetemünk számos titkára világított már rá. Több, mint harminc év után is le tudja nyűgözni még a kutatókat is. Segítségével nemrég felfedezték azt, ami a csillagászok szerint a maga nemében első: egy fekete lyuk, amely szabadon vándorol a galaxisban.

Általában a fekete lyukak egy galaxis közepén helyezkednek el, vagy csillagokkal társulnak. A Hubble által észlelt fekete lyuk azonban egyedül halad, és óránként százezer mérföldes sebességgel száguld a Tejút körül. Ötezer fényévnyire, galaxisunk Nyilas-Carina spirális karjában található, és csak egy a Tejútrendszert benépesítő, 100 millióra becsült fekete lyuk közül.

A Hubble fotóját mutatjuk

Ahogy a NASA kifejti, a galaxisunkban bolyongó fekete lyukak ritka, óriási csillagokból születnek (ez a galaxis csillagpopulációjának kevesebb mint egy ezreléke), amelyek legalább 20-szor nagyobb tömegűek, mint a Nap. Ezek a csillagok szupernóvaként robbannak fel, és a maradék magot a gravitáció szétzúzza, egy fekete lyukká változtatva azt. Mivel az önrobbanás nem tökéletesen szimmetrikus, a fekete lyuk ütést kaphat, amitől úgy száguldhat át galaxisunkon, mint az ágyúgolyó.

heic2210a

A teleszkópok nem tudnak fekete lyukakat lefényképezni, mivel azok nem bocsátanak ki fényt, de képesek visszatükrözni a csillagfény sugarát, amely elhajlik, ha egy fekete lyuk van mögötte. Gravitációs mikrolencsehatásnak hívják a jelenséget, amikor a távoli fényforrás (csillag) előtt elhaladó, sötét égitest rövid időre fókuszálja (felerősíti) a fényforrás fényét. A jelenség számos olyan égitest felfedezésében segíthet, melyek túl halványak ahhoz, hogy egyéb, közvetlen módszerekkel észlelni lehessen őket. E módszerrel tudták a kutatók a vándorló fekete lyukat felismerni, és méretét megállapítani.

Az úgynevezett térvetemítés tanulmányozásával a kutatók azonosítani tudták a vándorló fekete lyukat, és méretét is meg tudták becsülni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Két tanulmánysorozat vizsgálta a Hubble által szolgáltatott adatokat, és úgy becsülte, hogy a láthatatlan objektum tömege 1,6-4,4-szerese a Napénak. Ennek a tartománynak a felső végén az objektum egy fekete lyuk, az alsó végén egy neutroncsillag lenne, ami egy szuperóriás csillag összeomlott magja. Akárhogy is, ez egy izgalmas felfedezés.

A Hubble Űrteleszkóp hatévnyi megfigyelése azt mutatja, hogy ez a fekete lyuk önmagában vándorol át a Tejútrendszeren.

Szenzációs felfedezés

Az új bolygók egy rendszer részei - felfedezésük számos új kutatásnak nyithat teret.

Kép forrása: ESA/Hubble

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük