Mitől függ, hogy fehér vagy barna a tojás héja? Ez a magyarázat
Van jelentősége a tojáshéj színének?

tojasok-talban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon jellemzően a méret alapján osztályozzák a tyúktojásokat: S, M, L, XL. De talán neked is eszedbe jut néha, amikor a boltban vagy otthon felnyitsz egy dobozt, vajon jelent-e bármit a tojások színárnyalata. Talán más íz vagy tápérték köthető a különböző színekhez?

Hazánkban elterjedtebb a barna héjú tojás, míg Amerikában, Japánban és skandináv országokban inkább a fehér változatot kedvelik.

Fehér vagy barna héjú tojás?

A tyúktojás színe a tojóhibrid fajtájától függ: a világosabb tollazatú tyúkok jellemzően fehérebb, míg a sötétebb - barnás, vöröses - fajták barnább tojást tojnak. Általában, de azért akadnak kivételek. Ami viszont a beltartalmat illeti, az égvilágon semmi különbség nincs a fehér és a barna héjú tojások között sem ízben, sem tápértékben.

Magyarországon korábban nagyjából 30-70% volt a fehér és barna héjú tyúktojások aránya, ám az elmúlt 25 évben előbbiek mennyisége egyre csökken a piacon. Az Egyesült Államokban ez éppen fordítva van, és a ritkább, barna héjú tojások drágábban kaphatók. Az árkülönbséget azonban nem a tojások minősége adja, hanem egyszerűen az, hogy a barna tojást tojó tyúkok jellemzően több takarmányt fogyasztanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Melyik tyúk milyen tojást tojik?

Ha szeretnél jobban elmerülni a témában, érdemes megnézned a Henderson's Handy Dandy Chicken Chartot. Ebben az angol nyelvű táblázatban több mint hatvan csirkefajtát hasonlítanak össze különféle szempontok - például származás, viselkedés - szerint. Az első oszlopban legtöbbször magát az állatot is mutatja egy rajz, az ötödik oszlopban pedig a tojások színére és méretére vonatkozó információkat találsz.

Tollas álompárok

A cuki kutyusos, cicás fotókat megszoktuk már, a baromfisak még nem örvendenek akkora népszerűségnek, de egy olasz művészduó úgy érezte, ezen ideje változtatni.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük