Ezért került folyton börtönbe Fedák Sári - A világhírű kárpátaljai színésznő élete tele van ellentmondásokkal

Fedák Sárit még Amerikában is perbe fogták.

Fedák Sári élete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fedák Sárit az egyik legsikeresebb magyar előadóművészként tartják számon. A primadonna a 20. század első felében London, Párizs, Bécs és New York deszkáin is ünnepelt művész volt. Véleménye miatt viszont számos alkalommal került összetűzésbe a hatalommal. Börtönbüntetése után nem sikerült visszatérnie a színpadra.

Ezért került folyton börtönbe Fedák Sári

Fedák Sári, teljes nevén Fedák Sarolta Klára Mária 1879. szeptember 27-én született a kárpátaljai Beregszászon. Édesapja dr. Fedák István, Bereg vármegye tisztifőorvosa, édesanyja Kokály Emília volt. Tanult, rendőrtiszt testvérével ellentétben a kis Zsazsa színészi terveket szövögetett, és úgy képzelte, egyszer ünnepelt primadonna lesz. Ambícióit viszont csupán a család egyik barátja, Füzesséry Péter támogatta.

Fedák Sári-001

„Babu, ne hagyd magad, ne hallgass senkire, eredj a magad útján. Olyan primadonna leszel, amilyen még nem volt. Gumikerekűn fogsz járni…" - mondogatta Füzesséry, aki páholybérlettel vitte a színházi előadásokra Fedákot. A kislány a szülői ellenállást úgy próbálta kicselezni, hogy egy korosodó ezredessel kérette meg a kezét, ezért édesapja inkább beleegyezett a színészi pályába, mint hogy egy öregembernek adja gyermekét. Végül 21 évesen lépett először színpadra, miután elvégezte Rákosi Szidi színésziskoláját. 

A kritikusok ódákat zengtek róla 

Első sikereit a budapesti Népszínházban érte el, majd országos ismertségre és elismerésre tett szert vidéki vendégszerepléseivel. Karrierjének egyik fontos részeként tartják számon Huszka Jenő György herceg című darabjában nyújtott alakítását, ahol Bob herceget, vagyis egy férfit testesített meg a színpadon. Fedák Sári kitűnően táncolt, és magával ragadó személyiség volt. Még Ady Endrét is ámulatba ejtette az első nagyváradi vendégjátékán, ahol azt írta róla a nyugatos költő: "Fedák Sári nem az a lány, akiről hideg melegséggel vagy meleg hidegséggel lehet szólni és írni. Ő első Fedák Sári. Egy és szuverén. Valaki és teljes valaki."

D CIM20060427002
Fotó: Czimbal Gyula

A operettszínházi szerepein túl némafilmekben és drámai szerepekben is megcsillogtatta tehetségét. 1924-ben, 45. születésnapja után viszont valami megváltozott a karrierjében. Egyesek úgy vélik, ekkorra öregedett ki a primadonnaszerepből. Molnár Ferenccel kötött, viharos házassága felbomlott, amerikai szerepei megbuktak, és a budapesti fellépései sem hoztak sikert számára. Botrányoktól és perektől voltak hangosak a hírlapok. 

Csalfa feleség és a nácik pártfogója?

1911-ben lett viszonya Molnár Ferenc íróval, a pár a színházban ismerte meg egymást. A legenda szerint Molnár Fedák után szólt a folyosón, és azt mondta neki: „Álljon meg, Fedák!... Maga nagyon tehetséges, de igazi nagy színésznő, olyan, amilyen kevés van a világon, csak akkor lesz magából, ha egy ilyen magamfajta zsidógyerek jól az életébe tapos." Viharos kapcsolatuk csaknem 11 évig tartott, ám az író csak azután volt hajlandó elvenni, miután beleszeretett Darvasi Lili színésznőbe. A színésznő annak ellenére, hogy férje hűtlenséggel vádolta, csak úgy ment bele a szakításba, ha előtte házasságot kötnek, majd elválnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A primadonna társadalmi véleménynyilvánításai miatt is sokszor került bajba. Hazafias, irredenta szervezetek eseményein jelent meg, a Tanácsköztársaság bukása után pedig per indult ellene. Beöthy László színigazgató vette pártfogásába a tehetséget, aki szerint ostoba hazugságokat terjesztettek Fedákról a bécsi lapok. Tevékenysége miatt ennek ellenére Bécsújhelyen börtönbe került. Majd Amerikában is perbe fogták egy bizonyos válóperes ügye miatt, és csak nagy összegű óvadék ellenében helyezték szabadlábra. 

Fedák Sári kihallgatása a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztálya központjában, 1945-ben.
Fedák Sári kihallgatása a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztálya központjában, 1945-ben.
Fotó: MTI

Több újságban is azt írták róla, hogy náciszimpatizáns, és azt állították, e gy másik botrányos ügy elkerülése végett vett magához egy zsidó kislányt 1936-ban . Ám a színésznőből nagy valószínűséggel csak az a beregszászi lány beszélt, aki azt szerette volna, hogy szülőföldje ismét Magyarország része legyen. 1944-ben szintén menekült, akkor a szovjetek elől, Sopronba. Később Bécsbe került, ahonnan 1945 decemberében a magyar kormány hivatalos kiadási kérelmére hazaszállították, és a népbíróság elé állították. Fedák mindent tagadott, a bíróság azonban nem hitt neki, és két év börtönbüntetésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték. Később több ellene felhozott vádpont is megdőlt, amiért büntetését végül nyolc hónapban határozták meg. 

Utolsó évei

A börtönből való szabadulása után Nyáregyházára költözött, a házát azonban államosították, és egy faluvégi, egyszobás kunyhót kapott helyette. Fedák Sári 1955. május 5-én hajnalban halt meg. Temetésén rengeteg nemzeti kiválóság vett részt. Halála után a Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta, és végérvényesen kimondta: nem volt háborús bűnös.

Így nézhetett ki valójában a gyönyörű Nefertiti - Tutanhamon édesanyja nemcsak szép, de okos is volt

Az egyiptomi királyné, Nefertiti életét számos rejtély övezi.

Elolvasom

(A képek forrása: MTI Fotóbank, Wikipédia)

Ezt is szeretjük