Évszázadokon át valódinak hitték Krisztus fátylát: egy alkimista tudós segítségével készült a szobor a legenda szerint

A rendkívül valósághű lepel tömegeket ejtett gondolkodóba.

Fátyolozott Krisztus szobor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1700-as évek közepén Antonio Corradini (1688-1752), a fátylas szobrok elismert alkotója azt a megbízást kapta, hogy készítse el a lepellel letakart Jézus Krisztus szobrát.

Mivel a művész hamarosan elhunyt, már nem tehetett eleget a felkérésnek, és csupán a tervezett mű terrakottamodelljét volt ideje létrehozni. A feladatot Giuseppe Sanmartino (1720-1793) vette át.

Egy Krisztus-szobor áttetsző márványfátyollal

A pontos megbízás, amit Sanmartino kapott, úgy szólt, hogy egyetlen márványtömbből készítse el a holtan fekvő Jézus szobrát, a lehető legnagyobb realizmussal, áttetsző lepellel a testén.

Giuseppe Sanmartino: Krisztus a lepel alatt. Más címmel: Fátyolozott Krisztus.
Giuseppe Sanmartino: Krisztus a lepel alatt. Más címmel: Fátyolozott Krisztus.

Jogosan merül fel a kérdés, hogyan várhatták a szobrásztól, hogy márványból átlátszót alkosson, Sanmartinónak azonban nem jelentett lehetetlen kihívást a mű elkészítése. 1753-ban előállt alkotásával, a heverőre fektetett Jézus szobrával, akinek minden tagján, minden arcvonásán érezni a borzasztó kínokat, amelyeket elszenvedett, és akinek a testét a megrendelt, áttetszőnek tűnő fátyol borítja. 

Az emberek lélegzet-visszafojtva szemlélték meg a döbbenetesen valósághű leplet, és talán maguk is összezavarodtak, hogy egy mesterien megmunkált márványfelületet vagy valódi fátylat látnak-e a szemük előtt.

GettyImages-664776954

A fátyol legendája

A művet az olaszországi Sansevero Kápolnában állították ki, a fátyol rejtélye pedig olyan nagy port kavart, hogy a kedélyek még a következő évszázadok során sem csillapodtak. Laikusok, tudósok és műértők sora próbálta megfejteni, hogyan készülhetett a fátyol, de mindhiába. A találgatások eredményeként különleges legenda szövődött a szobor körül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Eszerint a művész nem egyedül készítette a leplet, és nem is márványból, hanem egy valódi fátyolból, amelyet a kész szoborra terítettek. Úgy sejtették, Raimondo di Sangro, alkimista tudós lehetett Sanmartino társa, aki megtaníthatta őt, milyen módszerrel márványosítsa ezt a textilanyagot.

Bár a legenda izgalmas és titokzatos, mégsem igaz. Modern eszközökkel végzett vizsgálatok egyértelműen megállapították, hogy a szobor fátyla valódi márványból van, és nem valamiféle alkimista trükk segítségével készült.

A szobor a Sansevero Kápolnában.
A szobor a Sansevero Kápolnában.

Akárhogyis, az alkotás valósághűsége bámulatos: nem véletlen, hogy a világ egyik legjelentősebb szobraként emlegetik, és hogy annyian látogatják a nápolyi kápolnában. Érdekes, egyúttal újfent Sanmartino zsenialitását támasztja alá, hogy a szintén elismert szobrászművész, Antonio Canova (1757-1820) tíz évet szánt a Fátyolozott Krisztus reprodukálására, de nem járt sikerrel.

Jézus-szobor a tóban

Hogyan került egy hatalmas Jézus-szobor az amerikai tóba? A következő cikk elmeséli történetét.

Óriási Jézus-szobor a víz alatt: a michigani tó feszületének csodájára járnak a hívek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük