Láttál már budapesti polgármestert öltönyben kertészkedni?
Minden gyerek után ültetnek fát a budai kerületben. Ha országossá válik, mindent ellepnek a fák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megállapodást írt alá az ombudsmani hivatal a XII. kerülettel, ami arról szól, hogy minden, a városrészben születő gyerek után elültetnek egy fát. Aztán felgyűrték az ingujjat, és meg is kezdték az ónos eső által megtépázott Normafa fapótlását.

Ha a kerület példáját követve országossá duzzadna a kampány, úgy évente 90 ezer új fa lepné el az országot.

Minden gyereknek fatestvért!

Szimbolikus helyszínen rendezték meg a Fatestvér program létrejöttéről szóló sajtótájékoztatót. A budai hegyek fáit - talán még sokan emlékeztek rá - a tél utolsó erejével még alaposan megtépázta.

Az ónos eső nyomai még most is láthatóak a Normafa környékén, ahol Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterrel, Szécsi Zoltán egykori vízilabdázóval és Szávay Ágnes teniszezővel közösen ültetett el egy fát.

A kezdeményezés összeköti a gyerekvállalást és a faültetést. A kommüniké szerint ennek célja például a szülőhely iránti megbecsülés növelése.

Bár Szécsi elmondta, hogy hiába ültettek volna neki gyerekkorában fát, szülőhelyétől eltávolodott, és az egyébként is megváltozott már, a Normafa esetében az ő gyerekei bármikor visszatérhetnek, ha kapnak egy fát.

A program egy régi hagyományból merített, hiszen egyes helyeken szokás volt fát ültetni az újszülötteknek.

90 ezer fa lephetné el az országot

Pokorni a gyakorlatiasabb oldaláról közelített, és rögtön büszkélkedett is egyet. A XII. kerület ugyanis Budapest legzöldebb városrésze, lakosokra vetítve még a híresen zöld Bécsnél is több fa jut egy főre, a fővárosi átlaghoz viszonyítva pedig tízszeres az eltérés. Persze elismerte, hogy az érdem nem az övé, hiszen a jelenlegi városvezetésnek már csak megőrizni kell a zöldterületeket.

Szabó Marcell azt reméli, hogy több kerület és vidéki település is követi a példájukat, és minden gyerek születése után biztosítja a szülőknek, hogy egy meghatározott helyen ültethessenek egy fát.

Magyarországon évente nagyjából 90 ezer gyerek születik. Ha minden gyerek után ültetnének egy fát, az már észrevehető hatással bírna az ország zöldterületeinek helyzetére.

Ezt is szeretjük