Fáradtság, zárkózottság, önpusztító gondolatok: így ismerd fel a depresszió tüneteit
Évente 150 fiatal vet véget az életének: ismerd fel, ha baj van!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon minden negyedik percben próbálkozik valaki öngyilkossággal, ez azt jelenti, hogy évente 2500-an vetnek véget önkezükkel az életüknek, és további 25 ezren tesznek rá kísérletet.

Bár az öngyilkosságok döntő többségét 45 és 54 év közötti férfiak követik el, évente 150, 25 év alatti fiatal is úgy gondolja, hogy nem tud megbirkózni a problémáival, és inkább a halált választja.

Különösen fontos tehát, hogy meg tudd különböztetni, ha egy barátodnak éppen csak rossz időszaka van, vagy depressziós, és segítségre van szüksége.

A zárkózottság rossz előjel

Kamaszkorban a szervezet komoly változáson megy át, a hullámzó hormonszint a hangulatra is rányomja a bélyegét. A pszichológusok szerint a jellemfejlődésnek ez egy olyan szakasza, amikor mindenki keresi a helyét a világban, elszakad a gyermeki dolgaitól, ami sokszor ijesztő lehet, bizonytalanságot, szorongást, lehangoltságot szülhet.

Az, hogy valaki néha rosszkedvű, még nem kóros, kamaszkorban pedig szinte az számít nem normálisnak, ha valakinek mindig kerek a világ.

Mégis vannak olyan intő jelek, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a barátod, osztálytársad, ismerősöd nem egyszerűen csak rossz passzban van.

Az állandó fáradtság, az étvágytalanság, az álmatlanság vagy éppen az állandó alvás is a depresszió tünete lehet. Aggódnod kell, ha azok a dolgok, amelyekért korábban a barátod lelkesedett - például a sport, a zene vagy bármilyen hobbi - hirtelen érdektelenné válnak számára, ha a problémáira, félelmeire nem megoldást keres, hanem, beletörődve a helyzetbe, közömbössé válik irántuk.

Az iskolai teljesítmény romlása, a kapcsolatok, közös programok kerülése és a hangulatingadozás - közöny, düh, izgatottság, látszólag indokolatlan sírás - szintén a kamaszkori depresszió tünetei lehetnek, és az is nyugtalanító, ha valaki ebben az életkorban nem foglalkozik a jövőképével, nincsenek tervei, céljai. A halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is olyanok lehetnek, mint egy segélykiáltás: nem tudok megbirkózni a gondjaimmal, nem látok kiutat - ments meg!

Hova fordulhatsz?

A depresszió szó ijesztően hangzik, de valójában egy kezelhető, kordában tartható betegség - feltéve, hogy valaki még időben segítséget kap. Ha egy barátodon - vagy akár saját magadon - a depresszió tüneteit észleled, kérj segítséget egy tanárodtól vagy az iskolai pszichológustól, vagy tárcsázd az Ifjúsági Lelkisegély szolgálat ingyenesen hívható, körzetedhez tartózó számát, ahol profi segítséget nyújtanak.

Ezt is szeretjük