"Ez mehet a Facebookra!" - Függő vagy? 3 jel, ami erre utal

Lehet, hogy észre sem veszed, és már a közösségi oldal rabja vagy. Íme, három jel, ami erre utal.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Facebook tele van érdekesebbnél érdekesebb dolgokkal: az ismerősök tesznek róla, hogy ne legyen nehéz elütni az időt a közösségi oldal hasábjait böngészve.

Ma már szinte bárhonnan könnyedén elérheted a Facebookot, ám nem árt vigyázni, mert az egészséges kíváncsiságból könnyen függőség lehet. Te is küzdesz ezzel a problémával? Vannak jelek, amelyekből tudhatod, hogy a közösségi oldal csapdájába estél.

Állandóan az oldalon lógsz

Van egy szabad perced nap közben, és te rögtön megnyitod a Facebookot? Ébredés után a közösségi oldal címe az első, amit bepötyögsz a böngészőbe? Lefekvés előtt még vetsz egy pillantást az értesítéseidre? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, nagy valószínűséggel rászoktál a Facebookra.

Ezt könnyen letesztelheted: ha meg tudod állni, hogy a szabadidődben ne nyisd meg az oldalt, és eközben nem azon jár az eszed, hogy vajon miről maradsz le, akkor még nincs baj. Ha azonban ennek az ellenkezője történik, érdemes elgondolkodnod egy kis megvonáson.

Figyelmeztető jel lehet az is, ha akármit csinálsz a neten, a Facebook mindig meg van nyitva, és még akkor sem tudsz elszakadni a fiókodtól, ha éppen nyaralsz, bulizol vagy bármilyen más módon kikapcsolódsz.

Lájkvadászat

Megugrik az önbizalmad, ha sokaknak tetszik egy posztod, és csalódott vagy, ha csak néhány lájk érkezik? Mindenkinek jólesik, ha a megosztása több ismerősének is felkelti az érdeklődését. Ám ha a dolog már odáig fajult, hogy még ismeretlenek jelölését is hajlandó vagy elfogadni, vagy akár te jelölgetsz idegeneket annak reményében, hogy eggyel több lájkolót tudhatsz magadénak, az már több mint gyanús.

Nagyon kínos! 7 dolog, amiről ne posztolj a Facebookon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Letörlöd a posztot, ha a tetszikelők száma nem éri el az általad - néha tudat alatt - megszabott határt? Ez is arra utal, hogy a saját magad megítélését a virtuális ismerőseidtől teszed függővé, ami, ha nem vigyázol, komoly önértékelési problémákat is okozhat.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Mindent megosztasz

Mindegy, hogy új parfümöt vettél, tükörtojást sütöttél, esetleg éppen letört a körmöd, úgy érzed, hogy az eseményt meg kell osztanod az ismerőseiddel? Nem baj, ha néha megosztasz egy-egy valóban érdekes, ám nem túlságosan intim morzsát az életedből, de az már függőséget jelez, ha a közösségi oldalon éled az életed. Vannak olyan dolgok, amelyek nem tartoznak a facebookos barátaidra, és az sem biztos, hogy az ismerőseid minden egyes pillanatodról tudni akarnak.

Ezt is szeretjük