Ezzel nyerhet a Fidesz 2014-ben
A romák integrációja, a megszorítások ellensúlyozása, a bizalmatlanok megszerzése és Gyurcsány Ferenc elnyomása sorsdöntő lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Duna TV Heti Hírmondó című műsorában két politológus beszélgetett arról, milyen kihívások elé néz a kormány a 2014-es választásokig, melyek azok a problémák, amelyekre mindenképp megoldást kell találnia a Fidesz-KDNP-nek a bizalom visszaszerzéséhez, a választások megnyeréséhez.

Romák

Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója a romákkal kapcsolatos problémák kezelését helyezte az első helyre. Krekó Péter elmondta, a roma integráció kérdése olyan terület, ahol kudarc lesz a kormányzat számára, ha nem tud előrelépést felmutatni.

Rendészeti szempontból ugyancsak lényeges, hogy képes-e a kormány megállítani azoknak a szervezeteknek a tevékenységét, amelyek fő célja a roma-nem roma konfliktusok szítása, a már meglévő ellentétekre való politikaépítés; jól látszik ugyanis, hogy ezek a szervezetek provokálják az államhatalmat.

Politikailag pedig azért fontos kihívás mindez, mert ha ezeken a területeken nem sikerül előrehaladást elérni, azzal sok szavazót veszíthet a Fidesz, akik a Jobbikhoz áramolhatnak - sorolta a téteket Krekó Péter.

Kiszelly Zoltán elemző hozzátette: nemcsak a romák, hanem más, szegénységben élő rétegek sorsa is közép- és hosszú távon oldható meg; ez ugyanis főként szociális kérdés, munkahelyek kérdése. Egyes politikai pártok és szervezetek ugyanakkor rövid távú hasznot szeretnének begyűjteni a téma kapcsán, így ezek "könnyű álmot", a probléma gyors megoldását ígérik a szavazóknak.

- Ezek populista szervezetek; Magyarországon leginkább a Jobbik, Nyugat-Európában a bevándorlásellenes erők ígérnek rövid távú megoldásokat közép- és hosszú távú problémákra. Két-három ígérgetés után jönnek rá a szavazók arra, hogy ez így nem működik, aki ilyen témákban rövid távú megoldást ígér, az felelőtlen - érvelt Kiszelly Zoltán.

Esélylatolgatás
Kinek van esélye legyőzni a Fideszt 2014-ben? Ezen a linken szavazhatsz, mondd el véleményed te is!

A megszorítások ellensúlyozása

A szakértők szerint komoly kérdés az is, hogy az Orbán-csomag kedvezőtlen hatásait tudja-e ellensúlyozni a kormányzás második periódusában a kormányzó párt, a mostani, átstrukturáló-megszorító politika meghozza-e a széles körben érezhető gyümölcsét 2014-re, az akkor esedékes választásokra.

A bizonytalanok megszerzése

Lényeges kérdés az is, hogy mi lesz a bizonytalanokkal? Krekó Péter szerint példa nélküli a bizonytalanok mostani, rendkívül magas aránya, amely a Szonda Ipsos legutóbbi kutatása szerint 54%.

- Én ott látok egy komoly veszélyforrást, hogy ezeknek a választóknak a többsége kiábrándult a szocialista kormányokból, most kiábrándul a Fideszből - kérdés, hogy ezt az elégedetlenséget és az általános rossz érzést a politikai elittel szemben milyen párt tudja majd valahogy becsatornázni a jövőben - fogalmazta meg a kérdést Krekó Péter, aki szerint a jelenlegi politikai kínálatból erre leginkább a Jobbik lehet képes.

Hogy milyen mértékben, az már "komoly kérdés" Krekó Péter szerint is, mivel a pártban az utóbbi időszakban a radikálisabb irányvonal erősödött meg, ami sokak számára lehet taszító. Másfelől viszont - tette hozzá - ez a mostani politikai konstelláció "gyakorlatilag üvölt" egy új pártért.

Gyurcsány visszatérése

A jövőben meg is jelennek majd új politikai kezdeményezések, vannak olyan "mozgolódások", amelyek ezt a folyamatot előrevetítik - vázolta a várható eseményeket Krekó. De az is lehet - tette hozzá -, hogy olyan politikai erő lesz az új párt, amelynek most még a létezéséről sem tud senki.

Az úgynevezett mozgolódók kapcsán említette Gyurcsány Ferenc politikai konfliktusát az MSZP vezetésével, ami könnyen elvezethet egy új pártformáció megalakulásához. A baloldalon továbbá több olyan csoport és politikus létezik, akik akár áttételesen, de utalgatnak rá, hogy visszatérnek a politikába.

- Az is látszik, hogy Bajnai Gordon sem veszítette el biztosan minden politikai ambícióját. Sokan vannak tehát olyanok, akik szívesen becéloznák a bizonytalanok választói tömegét, csak várnak a megfelelő időpontra - vázolta elképzeléseit a Political Capital kutatási igazgatója.

Kiszelly Zoltán Gyurcsány Ferenc lépéseivel kapcsolatban arra emlékeztetett: a volt szocialista pártelnök számára az A-terv jelenleg az, hogy az MSZP-t alakítsa át saját elképzelései szerint. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy az MSZP a magyar politikában ismert párt, most is körülbelül 20%-nyi szavazóra számíthat - könnyebb egy már meglévő pártot átvenni, átalakítani, mint egy újat felépíteni.

- Ha a jövő évi tisztújító kongresszuson Gyurcsány alulmarad átalakítási terveivel, még mindig lesz ideje megalakítani saját pártját - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Ezt is szeretjük