- Ezt Merkel sem gondolhatja komolyan!

67 év lesz a nyugdíjkorhatár?

Merkel egységes nyugdíjkorhatárt akar. Mi lesz a magyar nőkkel?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Angela Merkel az egész EU-ra kiterjedő, egységes nyugdíjkorhatár megállapítását javasolta. A német kancellárasszony szerint 67 éves kornál kellene meghúzni a vonalat, ami már csak azért is érdekes, mert Magyarországon épp most vezették be azt az új szabályt, miszerint a nők nyugdíjba vonulhatnak 40 év szolgálati idő után - függetlenül attól, hogy elérték a korhatárt, vagy sem.

Kérdés, hogy ha az EU rábólint Merkel javaslatára, akkor nekünk is igazodnunk kell-e az ötlethez, és hogy ez érinti-e a magyar nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását? A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot hiába kérdeztük, választ nem kaptunk e témakörben.

Simonovits András nyugdíjszakértő viszont kérdésünkre elmondta: alapelv, hogy a nyugdíjpolitika nemzeti hatáskörben van, így nem kell igazodnunk e tekintetben az EU-hoz. – Nem szólhatnak bele a korhatárba – szögezte le Simonovits András.

Az ötlet egy butaság

A szakértő hozzátette: az ötlet egy butaság, amit a kancellárasszony sem gondolhat komolyan. - Minden tagországban más a népesedési arány és más a munkaerőhelyzet is, így nem lehet egységes nyugdíjkorhatárt szabni - közölte.

A javaslat egyébként hangos ellenállásokba ütközhet nemcsak itthon, más tagországokban is. Franciaországban például milliók vonultak az utcára akkor, amikor Nicolas Sarkozy elnök bejelentette, hogy a nyugdíjkorhatár 60-ról 62 évre emelkedik.

Itthon 65 év lesz

Magyarországon 2012-től 2018-ig fokozatosan emelik 62 évről 65 évre a nyugdíjkorhatárt, ám az Orbán-kormány döntése alapján a nők 40 év szolgálati idő után már nyugdíjba vonulhatnak. 

A kedvezményre jogosító időbe beszámít a tényleges munkaviszony mellett a gyermekneveléssel töltött időszak, összesen legfeljebb nyolc év időtartammal számítva. A kormány szerint az intézkedés célja a nők munkaerőpiacon, valamint családban való helytállásának elismerése, emiatt például a tanulmányokkal töltött időszak, vagy a munkanélküli-ellátás ideje nem képezi részét a 40 éves munkaviszonynak.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt is szeretjük