Búcsút intesz a nyugdíjad 70%-ának? Január 31-ig dönthetsz

Valóban elveszíti nyugdíjának nagy részét, aki nem az állami pénztárat választja? Vajon kárpótol az állam?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyugdíj az idősek számára alanyi jogon jár az államtól, összege a szolgálati időtől, vagyis a munkával eltöltött évek számától függ. 1998 óta a hazai nyugdíjrendszer egy hárompillérű rendszer, mely az állami nyugdíjból, a magánnyugdíj-pénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekből tevődik össze.

A nyugdíj döntő részét biztosító állami pillér bizonytalanságát a pénztárak kompenzálták - eddig. A kormány által előterjesztett, majd most elfogadott, nyugdíjmentőnek nevezett törvénycsomag drasztikus változásokat jelent, és egyelőre még kockázatosabbá teszi a jövőt.

Eddig kötelező volt, most hátrány

A munkavállalók alanyi jogon csatlakoznak az állami nyugdíjrendszerhez. 1998 után a magánnyugdíjpénztárba való belépés egy választható alternatíva volt a kényelmes nyugdíjas évek érdekében, 2003-tól viszont a pályakezdők számára már kötelezővé tették. Idáig a munkaadó minden alkalmazott esetében annak bruttó bére után 24%-nyi összeget fizetett be az államnak nyugdíjjárulék címszó alatt, míg a magánnyugdíj-pénztári számlára a bruttó fizetés 8%-a került befizetésre.

Mivel néhány éven belül az állami nyugdíjrendszer képtelen lesz ellátni a feladatait, szükség volt a magánnyugdíjpénztárakra, melyek az elmúlt években nyereségesen kezelték a tagok befizetéseit. Orbán Viktor miniszterelnök október eleji nyilatkozata a nyugdíjrendszer átalakítását illetően azonban többek között éppen emiatt is kavarta fel a kedélyeket.

A kormányfő közölte, hogy 2010 novemberétől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket, mely több mint hárommillió tag közel 2700 milliárdos vagyonának elvonását jelenti. Az összeg az állami költségvetés részét képezi majd az államadósság enyhítése és a nyugdíjrendszer megmentése érdekében.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom
A nyugdíjmentő csomagra azért van szüksége az államnak, mert a jövő évi nyugdíjkifizetések 3%-ára, 900 millió forintra nincs fedezet, bár a korábbi években a költségvetés ezt mindig más bevételekből fedezte.

Január végéig kell dönteni

A kormány szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadását, mellyel Szijjártó Péter szerint mindenki jól fog járni. Egyúttal sok olyan részlet került nyilvánosságra, ami a korábbi kompenzációval, állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségével kapcsolatos kérdésekre ad választ. Arról, hogy visszalépsz-e az állami rendszerbe, vagy maradsz a magánnyugdíjpénztáradnál, 2011. január 31-ig kell döntened. Abban az esetben, ha az utóbbit választod, nyilatkoznod kell erről, de, ha egyáltalán semmit nem lépsz az ügy érdekében, automatikusan átkerülsz az állami rendszerbe.

Így is, úgy is rossz

Ha az állami nyugdíjpénztárba való visszalépést választod, a korábbi magánnyugdíj-pénztári vagyonod egy állami egyéni számlára kerül, a megtakarításaidnak infláció mértéke feletti részét akár készpénzként is felveheted, ha pedig a hozam elmaradt az inflációtól, akkor annak mértékéig jóváírásban részesülsz. Ha a magánnyugdíjpénztárnál maradnál, az ígéretek szerint 2012. január 1-jén jóváírják az elvont 14 havi összeget a számládra.

Matolcsy György azonban a sajtótájékoztatón kiemelte: azt, aki nem lép vissza, kizárják az állami nyugdíjrendszerből, mivel így nem vállal kockázatközösséget, ezért jogtalan lenne bármire is számítania az államtól. Az általad fizetendő járulékokat ez viszont nem érintené, hiszen a továbbiakban is változatlanul az állami kasszába kerülne a 24%-os nyugdíjjárulék, ám cserébe nem kapnál semmit sem, hiszen nem vagy a rendszer tagja.

Búcsút mondhatsz a nyugdíjad 70%-ának

Szemléltetésként: az eddigi várható nyugdíjad 100 forint volt, melyből 70-et az államtól kaptál volna, 30 forintot pedig a magánnyugdíjpénztártól. Akkor, ha nem lépsz vissza az állami pénztárba, elveszted jogosultságod a 70 forintra. Ebben az esetben a várható nyugdíjad 70%-át az államnak havonta fizetett 24% ellenére sem fogod megkapni.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ám van egy másik sarkalatos pont is: ahogy azt az Index.hu írja, ha nem lépsz vissza az állami rendszerbe, onnantól kezdve hivatalosan a szolgálati időd sem gyarapszik tovább. 15 év alatt pedig senkinek nem jár egy fillér sem az államtól.

Ezt is szeretjük