Újra magyar az űrben!

Ma indul útjára a kicsi, de erős Masat

Kilenc év munkájának gyümölcse a magyar műhold, a Masat-1 2012. február 13-án indul a nagy útra.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az eredetileg tervezett időpont helyett négy nappal később, február 13-án indul útjára az első magyar műhold, a Masat-1.

Az első magyar szatelitet egy Vega hordozó-rakéta juttatja a világűrbe Francia Guyanaból, a kouroui űrközpontból.

Világviszonylatban is egyedülálló projekt

A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született.

Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatelit.

A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet.

Adatokat fog gyűjteni

Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra.

A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

15 magyar találmány, ami megváltoztatta a történelmet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mint a közlemény kiemeli, a Vega-rakéta a legújabb és legmodernebb európai technológiát képviseli. "Az első, úgynevezett kvalifikációs küldetésében kap helyet Magyarország első műholdja is", hangsúlyozza a dokumentum.

A Vega első startja - VV01 - február 13-án, közép-európai idő szerint a 11.00 és a 13.00 közötti kétórás időablakban várható a kouroui űrközpontból. A rakéta 9 év fejlesztésének az eredménye, sikeres start esetén 9 műholdat állít pályára.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

- A Vega az ilyen méretű hordozórakéták kategóriájában egyedülálló, egyszerre több műholdat képes akár eltérő pályára is felbocsátani. Ez a képesség lényeges újdonság az európai hordozórakéta-palettán, de világviszonylatban is - mutattak rá a Masat-1 fejlesztői.

Ezt is szeretjük