Ez okozza majd a világvégét?
Egyre közelebb kerül a Földhöz a rejtélyes bolygó
A 2012-es apokaliptikus várakozás kulcsa a misztikus Nibiru.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A maja mítoszokkal összefonódó jóslat egy különös bolygó mozgásához köti a 2012-es világvége-próféciát. A földi civilizáció megsemmisülésének veszélyéről már számtalan misztikumra épülő jövendölés és tudományos szemléletű elmélet született, de 2012 a legközelebbi, több oldalról is alátámasztott apokalipszis-dátum, ami vészterhes katasztrófákkal fenyeget. Ha a kulcsfontosságúnak tartott égitest éppen 2012. december 21-én kerül legközelebb a Földhöz, minimum gyanúsnak tűnik a maja kalendárium erre a napra időzített utolsó oldala.

Titokzatos bolygó befolyásolja majd a Föld sorsát?

Maja mítosz és naptárvágás

A maja szám- és időmérő rendszer pontosságáról tudósok is elismerően nyilatkoznak, kifinomult matematikai és csillagászati rendszerük precíz méréseken, pontos meghatározásokon alapult. Mivel számukra az idő spirituális ciklusok hálóját jelentette, naptárjaik szakrális elemekre is épültek.

Legismertebb kalendáriumuk - mely a világvége-jóslatok mai alapját képezi - kezdő dátuma 0.0.0.0.0 volt, amit a Gergely-naptár i. e. 3114 augusztus 11-re tesz, a vége pedig 12.19.19.17.19, átszámítva 2012. december 21., ez az utolsó nap a ciklusban. Az ijesztő tényeket azonban már többször újrafogalmazták maja kultúrával foglalkozó kutatók.

Stephen Houston antropológus professzor szerint a maja időszámítás ötezer éves ciklusa ugyan tényleg véget ér a 2012-es dátummal, ám ez korántsem jelent apokalipszist, ugyanis a következő napon, december 22-én egyszerűen csak új kör kezdődik, egy új ciklus, nem is létezett konkrét maja jövendölés semmiféle katasztrófáról. Persze a szakértő csak a világvége-cáfolatig jutott, arra már nem vállalkozott, hogy jóslatokba bocsátkozzon, mégis milyen változást hozhat az új ciklus.

Nibiru és a kozmikus találkozás

William Pickering és Percival Lowell matematikai számításaik alapján feltételezik egy titokzatos tizedik bolygó létezését, de a mai napig sok a kétely és a bizonytalanság a Nibiru körül. A nyolcvanas években nagy bejelentést tett a NASA, miszerint megtalálták a Földnél csak 23-szor nagyobb, rejtélyes égitestet, majd nem sokkal később vaklármának minősítették az egészet.

Az is felvetődött, hogy a bolygó létezéséről már a sumérok is tudtak, akik azt is megállapították, hogy 3600-4000 évenként kerül földközelbe. Japán csillagászok is jelezték néhány éve, hogy a Naprendszerben felfedeztek egy új, eddig ismeretlen, a Földdel közel azonos méretű bolygót.

Az elmélet szerint, ha a Nibiru megközelít minket - ami a számítások szerint éppen 2012-ben esedékes -, a Nap és a Föld között elhaladva először teljes sötétséget okoz, majd gravitációs vonzása miatt lelassulhat a Föld forgása, megcserélődhetnek a pólusok, és időjárási katasztrófákra, vulkánok kitörésére, szökőárra is lehet számítani. A következtetések szerint már több hasonló kozmikus találkozás megvalósult a múltban, ezek emléke például a bibliai özönvíz, de sokan Atlantisz tragédiáját is a Nibiru számlájára írják.

Művészi elképzelés a Nibiruról és az általa kiváltott, apokaliptikus eseményekről

Mit mond a tudomány?

Az apokalipszis lehetséges forgatókönyvét nem erősítette meg a NASA, egyelőre a tizedik bolygó létezéséről sem mondanak egyértelmű állásfoglalást. Ugyanakkor az űrközpont még 2006-ban kilőtt egy űrszondát, mely eldöntheti a Nibiru-elméletet: az adatokra azonban 2015-ig várni kell, akkor érkezik meg ugyanis feltehetően a Plútóra - ez a dátum persze, ha beigazolódik a jóslat, már jóval apokalipszis utáni.

Mindenesetre szakértők szerint a különös bolygó létezése magyarázat lehetne a Naprendszer belsejébe jutó üstökösökre és meteorokra, melyeket feltehetőleg egy nagyobb méretű égitest gravitációs vonzása térít el eredeti pályájukról.

OLVASD EL EZT IS!

atlantiszi
  • földönkívüliek
  • érdekességek a világból

Idegen faj bázisa van az Antarktisz alatt?

Ezt is szeretjük