Éveken át kényszerítette szexre saját gyerekeit

A kasztrálás segítene a Jobbik szerint

A kormány szerint elég a mostani büntetés, a Jobbik szerint nem.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavaly év végén borzasztó bűnesetről informálta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség a sajtót, olyanról, ami még a sokat látott ügyészeket, rendőröket és politikusokat is megdöbbentette.

A megye egyik falujában négy kiskorú gyermeket - tíz-, kilenc-, nyolc- és négyévesek - bántalmaztak brutálisan saját családtagjaik, beleértve a nagyapát is. A kicsiket orális és anális közösülésre, továbbá állatokkal való fajtalankodásra kényszerítették - éveken át. A bántalmazások hosszú ideig senkinek nem tűntek fel, végül egy szemfüles tanár buktatta le az erőszaktevőket.

A tanár észrevette a véraláfutásokat az egyik gyermek testén, és szólt a gyermekjóléti szolgálatnak. Ők viszont eddig ismeretlen okból először nem értesítették sem a gyámügyet, sem a rendőrséget, csupán annyit tettek, hogy figyelmeztették a szülőket.

Szakszerűen intézkedtek?

A gyámhatósági eljárás elindítására csak hónapokkal később került sor, akkor, amikor az iskolában újabb véraláfutásokat fedeztek fel az egyik kisfiú testén. Ettől függetlenül Halász János államtitkár az ügy kapcsán kijelentette: mind a gyermekvédelmi rendszer, mind a nyomozó hatóság szakszerűen intézkedett.

Megkérdeztük az illetékes Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy megtudjuk: mi alapján értékelte az államtitkár szakszerű intézkedésnek azt, hogy az éveken át brutálisan bántalmazott gyermekek szüleit először csak figyelmeztették, ám cikkünk megjelenéséig a sajtóosztály nem válaszolt kérdésünkre.

Az ügyet a parlamenti pártok közül a Jobbik karolta fel, két képviselőjük egy módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely a pedofilokkal szembeni intézkedési nemek közé felvenné a szexuális bűnelkövetők gyógykezelését is.

A hazai szabályozás szerint pedofil bűncselekményekért 2-8 évig terjedő büntetés szabható ki, a javaslat viszont a tizennégy éven aluli fiatalokat megrontókat az elzárás mellett nemi vágyukat csökkentő gyógyszeres kezelésnek is alávetné.

Évente 300 gyermeket bántalmaznak szexuálisan
Az ÁNTSZ vizsgálata szerint hazánkban évente körülbelül 300 gyermeket bántalmaznak szexuálisan, és a gyermekbántalmazások többsége családon belül történik, nemegyszer az elkövető maga a szülő. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeknek sajnos csak egy igen alacsony hányadára derül fény, a bántalmazottak ugyanis legtöbbször nem beszélnek a velük történt borzalmakról.

A kasztrálás bevezetésére állítólag nincs szükség

A büntetés nem lenne egyedi, Lengyelországban például tavaly lépett hatályba az a törvény, amely kötelező kémiai kasztrálást ír elő az erőszaktevő pedofiloknak és a vérfertőzést elkövetőknek. Magyarországon viszont a jobbikos javaslat dacára a büntetések ilyen jellegű kibővítése egyelőre nem várható.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kérdésünkre, miszerint a kormány tervezi-e, hogy elfogadja a Jobbik módosító javaslatát, azt a választ adta, hogy nyáron már módosították a Btk.-t, bevezették a három csapás törvényt, amelynek értelmében arra, aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, a harmadik esetben - mérlegelés nélkül - a cselekményre kiróható legsúlyosabb büntetőjogi tételt, akár a büntetési tétel maximumának kétszeresét szabja ki a bíróság.

A kormány szerint tehát mindez elég, a kémiai kasztrálás bevezetésére nincs szükség. A Jobbik viszont azt mondja: a jelenlegi szabályozás az érintett szexuális bűnelkövetők esetében hatékony módon nem zárja ki a bűnismétlés lehetőségét. Pedig esetükben ez különösen fontos lenne, hiszen ők azok, akik ösztöneiktől vezérelten újra és újra elkövetik a szörnyű tettet. 

A rendszer hibáit jelzi egyébként, hogy a borsodi bántalmazókat a nagyapával együtt már kiengedték az előzetesből, amit azzal indokoltak, hogy szökésüktől nem kell tartani, és már gyermekeikre sincsenek veszéllyel, hiszen őket korábban kiemelték a családból.

OLVASD EL EZT IS!

  • bántalmazás
  • jogok

Pofon, ha csattan

siro fiatal no
  • családon belüli erőszak
  • párkapcsolati probléma

- 15 évesen megerőszakoltak

Ezt is szeretjük