Magyarország legismertebb baglya lett a 2020-as év madara

Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara a szavazatok alapján.

bagoly
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az erdei fülesbaglyot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a különböző fajok vagy madárcsoportok és azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét a kezdeményezéssel. A négy évtizede futó programban a lakosság tavaly három fajra szavazhatott: az erdei fülesbagoly mellett a füleskuvikra és az uráli bagolyra.

A szavazáson győztes erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. Hatalmas elterjedési területű madár, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ. A világállomány mintegy 28%-a él Európában. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6,5-12 ezer pár közé becsülhető.

Közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják. Ragadozó életmódot folytató faj, fő táplálékát kis rágcsálók képezik, de helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár-zsákmányolása is. A hazai köpetvizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog.

A bagolyra leselkedő veszélyek

Őszönként hatalmas, települési szinten akár több százas csapatokban jelennek meg a falvak, városok fáin, hogy itt áttelelve, éjszakánként innen kijárva vadásszanak. Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, az autók és vonatok általi elütés számos madár pusztulását okozza minden évben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyéríthető varjúfélék fészkeiben kotló tojókra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt veszélyt jelent az illegális belepuskázás, amikor a vadászok a tiltást figyelmen kívül hagyva alulról belelőnek a fészekbe. A varjúfélék, mint a legfontosabb fészekgazdák helyenkénti megritkulása negatívan hat a fészkelő párok számának alakulására.

Az év hüllője a keresztes vipera lett az MME közleménye szerint. A Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett Az év hala szavazáson pedig a süllő győzedelmeskedett.

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

8 madárféle, ami telente megfordulhat az erkélyeden

Télen számos madár telel Magyarországon, ők nem vonulnak melegebb éghajlatra, és közülük sokan az ember közelében, a kertek, parkok fáin keresnek téli menedéket maguknak. Összegyűjtöttük a házak környékén leggyakrabban előfordulókat.

Ezt is szeretjük