Egy hét alatt három rossz hírt kapott az EU irányából Orbán Viktor
Három eljárásról jöttek hírek, baj van a demokráciával, az adótörvénnyel, de a hajókkal is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második Orbán-kormány már jó ideje hadban áll az Európai Unióval, szinte folyamatosak az EU-s eljárások hazánk ellen. Az elmúlt hét termését gyűjtöttük össze.

Példátlan büntetést kapjat az Orbán-kormány - írtuk meg mi is, miután szerdán kiderült: az Európa Tanács - ET - monitoring bizottsága 21:20 arányban javaslatot tett arra, hogy a szervezet parlamenti közgyűlése júniusi plenáris ülésén vegye napirendre a Magyarországgal szembeni monitoring eljárás megindítását.

A megfigyelési eljárást olyan ET-tagország ellen indíthatják, ahol kétely merült fel a demokrácia, a jogállamiság, illetve az emberi jogok maradéktalan érvényesülésével kapcsolatban. Magyarország vonatkozásában tavaly, az alkotmányozási folyamat alkalmával merült fel ez az elképzelés - idézi fel a Napi Gazdaság.

Thomas Markert, a Velencei Bizottság - az ET égisze alatt működő, független alkotmányjogi szakértőkből álló testület - titkára 2012. március 22-én újságíróknak Brüsszelben elmondta: az ET eddig csak a keleti bővítés viszonylag későbbi szakaszában csatlakozó államok, így például a volt Szovjetunió utódállamai, valamint balkáni országok vonatkozásában indított megfigyelési eljárást - írta a lap szerdán.

Egy újabb kötelezettségszegési eljárás

Néhány órával később, csütörtökön pedig már jött is az újabb hír: kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a jövedékiadó-törvény alkoholtermékekre vonatkozó passzusai miatt.

Ezt egy névtelenséget kérő uniós bizottsági forrás közölte, aki szerint az Európai Bizottság úgy véli, ellentétes az uniós joggal a jövedékiadó-törvénynek az a kitétele, amely a különféle alkoholtermékek esetében kétféle adómértéket állapít meg, ezért a brüsszeli testület úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországra, amelyben a jogi helyzet tisztázását kéri a magyar hatóságoktól.

A forrás szerint a gond az, hogy az uniós jogszabályok csak egyetlen jövedékiadó-kulcs alkalmazását teszik lehetővé az etilalkoholból készült termékekre, ezzel szemben Magyarország megkülönbözteti ezeket a termékeket.

A 2013. január elsejével hatályba lépett új jövedékiadó-törvény valóban megkülönböztet két kategóriát. Eszerint alacsonyabb - hektoliterenként 333 385 forintot - kell alkalmazni egyebek mellett a 15%-nál alacsonyabb alkoholtartalmú égetett szeszekre, az erős borokra, az ízesített italokra és az etilalkohol-tartalmú nem szeszes italokra, például a denaturált szeszre és a finomszeszre. Ezzel szemben ennél magasabb - hektoliterenként 476 270 forint - jövedéki adó terheli a 15%-nál magasabb alkoholtartalmú szeszes italokat.

Hogy jön ide a tenger?

Ha ez nem lenne elég, szintén az előző héten, ugyanazon a napon, tehát csütörtökön jött még egy hír: az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy teljesítse a hajók fedélzetén elhelyezett tengerészeti felszerelésekre vonatkozó új szabványokból adódó kötelezettségeit.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény tájékoztatása szerint a tengerészeti felszerelésekről szóló irányelv célja, hogy a nemzetközi szabványok egységes alkalmazását érje el az EU-ban, valamint megkönnyítse a tengerészeti felszerelések belső piacon belüli szabad mozgását.

Az Európai Bizottság a felszólítást az uniós kötelezettségszegési eljárás keretében adott, indoklással ellátott vélemény formájában fogalmazta meg. Amennyiben Magyarország nem tájékoztatja két hónapon belül Brüsszelt az uniós joggal való megfelelés érdekében meghozott intézkedésekről, az Európai Bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

Bár ez három ügy, Martonyi János hivatala a kormany.hu szerint péntek reggelig ezek közül csak egyre reagált: az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének monitoring bizottságának döntésére.

Ezzel kapcsolatban a Külügyminisztérium azt közölte, véleményük szerint a döntéshozatal körülményei súlyos eljárási, módszertani és tartami kérdéseket vetnek fel, ezért Martonyi János a parlamenti közgyűlés elnökéhez, Jean-Claude Mignonhoz, míg Navracsics Tibor a monitoring bizottság elnökéhez, Andreas Herkelhez fordult levélben kérve a döntés elhalasztását.

Ezt is szeretjük