Ha megvan a baj: ezt kell tudnod az esemény utáni tablettáról
Egy apró baleset, egy elszakadt óvszer könnyen kétségbeejthet, de nincs minden veszve.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a védekezés fontosságát, mind a nemi betegségek, mind a nem kívánt terhesség szempontjából.

Mégis előfordulhat, hogy megtörténik, aminek nem kellene, és olyan gyors cselekvésre van szükség, mint például a sürgősségi fogamzásgátlás.

Az esemény utáni tabletta

Az esemény utáni tablettát több néven ismerheted: a sürgősségi fogamzásgátló vagy a 72 órás tabletta elnevezés is ugyanazt takarja. A gyógyszer arra való, hogy bizonyos balesetek esetén megakadályozza a nem kívánt terhesség létrejöttét.

Ha elszakad az óvszer, nem vetted be a fogamzásgátlót vagy elfelejtettetek védekezni, annak eredménye könnyen egy baba lehet, ha nem tesztek lépéseket utólag. Ez a magas hormontartalmú készítmény megakadályozza az ovulációt, vagyis a tüszőrepedést, illetve méhnyálkahártya-leválást okoz, ami meggátolja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon.

A tabletta típusától függően egy vagy két szemet kell bevenni egyszeri alkalommal, a közösüléstől számított legkésőbb 72 órán belül, és olyan fajtája is van, amely a hímivarsejtek mozgását akadályozza meg.

Az esemény utáni tabletta mellékhatásaként felléphet émelygés, hányinger, szédülés, továbbá alhasi görcsöket, vérzést, illetve a magas hormontartalom miatt cikluszavarokat is okozhat.

Mekkora biztonságot ad?

Ha az eseményt követő három napon belül - de legjobb, ha már az első napon - beveszed a tablettát, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy az megteszi a dolgát, ám 100%-os sikert ez sem garantál. A hatása nem annyira biztos, mint az előzetes védekezésnek, a gumi óvszernek vagy a fogamzásgátló tablettának.

Emellett persze a nemi úton terjedő betegségek ellen sem véd, így mindenképpen jobban jártok, ha inkább a megelőzésre koncentráltok. Ne feledd, hogy a megszakításos közösülésből is lehet terhesség, így akkor is érdemes megfontolnod a tabletta bevételét, ha úgy gondoljátok, nem került ondó a hüvelybe.

Hogyan szerezheted be?

Magyarországon az esemény utáni tablettához csak recept felírása esetén juthatsz hozzá. Ezt sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciákon, illetve a nőgyógyásznál kérheted, de fontos, hogy csak olyan tablettát vegyél be, amit a vizsgálatok alapján kifejezetten neked szánnak - az, amit például egy barátnődnek írtak fel, nálad másképpen hathat.

Az esemény utáni tabletta ára 4 és 8 ezer forint között mozog, és jó, ha a bevétele után két héttel ellátogatsz a nőgyógyászodhoz egy vizsgálatra, hogy megbizonyosodjatok róla, minden rendben van. Ha a tabletta beszedése utáni három hétben nem jön meg a menstruációd, az még terhességet is jelenthet, így érdemes venned egy tesztet, illetve felkeresned az orvost.

Ezt is szeretjük