Tényleg búcsút inthetsz a fizetésed egy részének? Itt a válasz
Tényleg eltűnhet az Erzsébet-utalvány? De mi lesz akkor helyette? Egyáltalán lesz valami?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elbukhatja a magyar kormány a cafeteriarendszer miatt indított uniós pert, ami az Erzsébet-utalványok és a SZÉP-kártyák végét is jelentheti - tudta meg a napi.hu. De mi ez az egész, kik indították a pert, és mi lesz a vége?

Tényleg a magyar embereken csattan az ostor, és fizetik meg a büntetést? És valóban búcsút inthetünk az Erzsébet-utalványnak?

Csak egy válaszból derült ki, hogy már zajlik a per

Bukhat az Erzsébet-utalvány - ilyen és ehhez hasonló címek jelentek meg péntek óta. De mi az igazság? Tényleg elbukhat az utalvány, ami egyeduralkodó a hazai piacon?

Április 10-én indult per a magyar állam ellen az Európai Unió bírósága előtt. Ez csak úgy derült ki, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter válaszolt egy képviselői kérdésre. A perben Trócsányi ismertetője szerint a tárca képviseli Magyarországot, és ez év végén születhet ítélet.

Az EU keresetében a SZÉP-kártyánál a kibocsátásra jogosult szervezetekre vonatkozó feltételrendszer, az Erzsébet-utalvány esetében a kibocsátásra vonatkozó monopólium uniós jognak való megfelelését vitatja - írja a lap.

Mi lesz ebből?

Ha az unós perben alulmarad a kormány, úgy minden bizonnyal változtatni kell a jogszabályokon, ami végső soron azt eredményezi, hogy visszatérhetnek más szereplők a cafeteriapiacra. Ettől persze nem lesz kötelező megszüntetni az Erzsébet-utalványt és a SZÉP-kártyát, csak kérdés, hogy bírják-e majd a valódi piaci versenyt, hiszen most lényegében monopolhelyzetben vannak. Ha nem bírják, úgy vége lehet ezeknek a juttatásoknak, de ez esetben lesznek más szereplők, így nem maradnak a dolgozók cafeteria nélkül.

Min akadt ki Brüsszel?

2011-ben az adótörvények tartalmaztak egy módosítást az Erzsébet-utalvány bevezetéséről, és ekkor jelent meg a SZÉP-kártya is. Mindemellett úgy módosult a szabályozás, hogy csak ez a két juttatás élvezett kiemelt járulékkedvezményt. Emiatt a piacon már jelen lévő, külföldi szereplők forgalma annyira visszaesett, hogy később teljesen ki kellett vonulniuk.

Az unió szerint az új szabályozás ellentétes az EU szolgáltatások szabadságára vonatkozó elvével. Az ügy miatt annak idején még a párizsi magyar nagykövetet is behívatták a külügyminisztériumba, hogy nála tiltakozzanak a döntés ellen, aminek két francia cég - a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo - is áldozatául esett.

Washingtonban is perlik az államot

Nem csak az uniónak van problémája azzal, ahogyan a kormány eljárt az utalványok kérdésében. A korábban a hazai piacon jelen lévő cégek pert indítottak Washingtonban az állam ellen. A per tétje egymilliárd forintot is lehet. Márpedig ha a perköltséggel együtt a kártérítést is meg kell fizetni, amit ezek a cégek követelnek, azt természetesen adóforintokból teszi majd meg az állam.

A kormány még tavaly azt közölte, hogy minden fórumon kiáll az Erzsébet-program mellett.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ezt is szeretjük