Nem érettségizhetsz, ha nem dolgoztál: téged is érint az új szabály?
Egy újonnan bevezetett szabály szerint csak az mehet érettségizni, aki önkéntes munkát végzett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rohamosan közeledik az érettségi vizsga, ami a legtöbb diák számára egy izgalommal teli, stresszes időszak, hiszen az utóbbi évek munkájának megkoronázása ez a megmérettetés.

Ám a jövőben a tanulóknak még többet kell majd tenniük azért, hogy magukénak tudhassák az áhított bizonyítványt.

Ötven óra önkéntes munka

Egy nagy változás lépett életbe az érettségi vizsga feltételei között. A köznevelési törvény szerint ahhoz, hogy egy diák egyáltalán esélyes legyen arra, hogy érettségi bizonyítványt szerezzen, ötven óra önkéntes munkát kell teljesítenie. A rendelet az idén érettségiző tanulókat még nem érinti.

A kötelező munka teljesítésére bármikor sort keríthet a diák a középiskola négy éve alatt, de a szakemberek javaslata szerint optimális a 9-11. osztály között elvégezni a feladatot.

Lehetőség van arra, hogy a nebuló egyszerre több órát is letudjon, de a szakértők szerint nem ajánlott tömbösíteni a munkát - inkább úgy kell felosztani, hogy hosszabb távon végezhesse, és csak heti egy-két órát töltsön vele. 

A választható munkák igen változatosak: az irodai munkától az idősek látogatásán keresztül a különböző egészségügyi programok lebonyolításában való részvételig sokféle feladatkör közül válogathatsz.

Van, akit már most is érint

Mivel a szabály már életbe lépett, azoknak a tanulóknak, akik jelenleg kilencedik osztályba járnak, már ehhez az előfeltételhez kötött az érettségi bizonyítvány megszerzése. Az első ilyen vizsga a 2016-os lesz, és ettől kezdve már minden évben a fentiektől teszik függővé az érettségi bizonyítvány megszerzését. Az idei, a jövő évi és az azt követő érettségi vizsgák az utolsók, amelyeknek nem feltétele az ötven órányi önkéntes munka teljesítése.

Mivel a munka önkéntes, természetesen nem jár érte semmilyen anyagi juttatás a tanulóknak. A szabály bevezetésével az a cél, hogy a közösségi szolgálat által minél jobban növeljék a diákok szociális érzékenységét, szolidaritást tanuljanak, és erősödjön bennük a tenni akarás egymásért.

Mit gondolsz a szabályról?

Ezt is szeretjük