Diákmunkakörkép: így tehetsz szert némi zsebpénz-kiegészítésre
Ezek a lehetőségek várnak rád, ha szeretnél diákmunkát vállalni az iskola mellett.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kinéztél magadnak néhány új rucit a plázában, esetleg telefonra, laptopra vagy nyaralásra gyűjtesz? Vagy egyszerűen csak szeretnél besegíteni a szüleidnek azzal, hogy a saját kiadásaid egy részét magad fizeted? 

Van lehetőséged munkát vállalni iskola mellett is, akár év közben, akár a nyári szünetben. Most megtudhatod, hogy pontosan mi a munkavállalás folyamata, és mennyi pénzt tudsz keresni átlagosan diákmunkával.

Az iskolaszövetkezet - mint kapocs

Ha diákmunka vállalása mellett döntesz, akkor elsőként egy iskolaszövetkezettel vedd fel a kapcsolatot. Hazánkban számos ilyen működik: többek között a MŰISZ, a Fürge Diák, a Mind-Diák, a Pensum, illetve a Rébusz.

Az iskolaszövetkezet egyfajta kapocs közted és a munkaadó cég között: munkaszerződést kötnek veled, lebonyolítják az adminisztratív feladatokat, és amennyiben az elvárásoknak megfelelően teljesítesz, kezeskednek a munkabér kifizetéséről.

Ezen kívül határozott előnyük, hogy csak leinformált munkákat ajánlanak, amivel kiküszöbölhetők a visszaélések. Az iskolaszövetkezetek egész évben kínálnak munkalehetőséget, és a viszonylag széles körű kínálat lehetővé teszi, hogy mindenki a saját igényének és szaktudásának megfelelő feladatot vállaljon.

Amennyiben mégsem találsz azonnal számodra alkalmas munkát, élhetsz azzal a lehetőséggel, hogy feliratkozol az adatbázisba, ahol megadod a főbb adataidat, elérhetőségedet, azt, hogy milyen jellegű munkát szeretnél végezni, valamint, hogy mely időszakban tudnál dolgozni. Ez azért jó, mert ha a későbbiek során lesz olyan munkalehetőség, amely a bevitt adataid alapján számodra megfelelő, akkor a szövetkezet e-mail vagy telefon útján értesít téged.

A munkavállalás feltételei

Ahhoz, hogy diákmunkát végezhess, feltétel a 16. betöltött életév - bizonyos munkakörök esetén 17 vagy 18 év a korhatár -, valamint a nappali tagozatos tanulói jogviszony. Az iskolaszövetkezetekbe való belépéskor szükséged lesz személyi igazolványra, lakcímkártyára, érvényes diákigazolványra, adó- és TAJ-kártyára, valamint iskolalátogatási igazolásra.

Ezen kívül egy bankszámlaszámot is meg kell adnod, ahova a fizetésedet tudják utalni a későbbiek során. Amennyiben nincsen saját bankszámlád, megadhatod egy közeli hozzátartozód, mondjuk az édesanyád számlaszámát is, de fontos, hogy olyan embert válassz, akiben megbízol, és előzetesen egyeztess vele erről.

Ha még nem múltál el 18 éves, akkor szükséged lesz egy szülői beleegyező nyilatkozatra is. Ezt a nyomtatványt le tudod tölteni az internetről - általában az iskolaszövetkezet honlapjáról is -, és nincs más dolgod vele, mint kitöltetni a szüleiddel, és magaddal vinni a regisztrációkor. 

Amit még fontos tudnod, hogy minden iskolaszövetkezetnél van egy egyszeri regisztrációs díj - általában 500 forint körüli összeg -, amelyet szövetkezettől függően vagy be kell fizetned a beregisztráláskor, vagy pedig az első fizetésedből vonják le. A regisztrációt követően a további teendőkről részletes tájékoztatást fogsz kapni, illetve, ha bármilyen kérdésed, problémád akad, a szövetkezet dolgozói segítenek eligazodni. 

Mit és mennyiért?

Mint már azt fentebb említettük, az iskolaszövetkezetek kínálata igen széles. Vannak munkakörök, amelyek szaktudás nélkül, illetve minimális szaktudással végezhetők, de vannak olyanok is, ahol feltétel az érettségi, esetenként a közép- vagy felsőfokú nyelvtudás, illetve a számítógépes programok beható ismerete. A szövetkezetek általában keresnek diákokat többek között pénztáros, szórólapozó, tudakozói, call centeres, host-hostess, tolmács, valamint különféle irodai munkakörökre, de időnként - főként a nyári szünidő alatt - például úszómesterként vagy csúszdafelügyelőként is el lehet helyezkedni.

A bruttó órabérek körülbelül 500-tól 1500 forintig terjednek, és leggyakrabban átlagosan 564-630 forint körül mozognak. A legjobban a nyelvtudást vagy szaktudást igénylő szellemi munkák fizetnek, mint például a tolmácsolás, fordítás, programozás, szoftverfejlesztés. Amennyiben tehát indíttatást érzel arra, hogy kipróbáld magad a munka világában, szeretnél tapasztalatot szerezni, illetve némi zsebpénzre szert tenni, bátran vágj bele. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy ameddig diák vagy, addig a tanulás az első és legfontosabb kötelességed, tehát semmiképpen ne engedd, hogy a munka ennek rovására menjen.

Ezt is szeretjük