Mégsem járt ember a Holdon?
4 hatalmas tévhit a Holdra szállásról
Furcsán lobogó zászló, csillagtalan égbolt, hiányzó felvételek - mindez arra utal: nem járt ember a Holdon.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai FOX televíziós csatorna 2001. február 15-én sugározta az Összeesküvés-elmélet: vajon leszálltunk a Holdra? című műsorát, mely nem kevesebbet állított, mint azt, hogy a NASA csak szimulálta a Hold-projektet, és egy filmstúdióban vették fel az egészet.

A John F. Kennedy Űrközpont, a NASA központja

A téveszmének csak kevés követője akadt, ám ők makacsul ragaszkodnak az igazukhoz, melyet számos bizonyítékkal igyekeznek alátámasztani. Íme, az összeesküvők négy legnagyobb tévhite.

A fotókon látszódniuk kellene a csillagoknak

Azok, akik szerint nem járt ember a Holdon, elsősorban azt kifogásolják, hogy egyetlen olyan fotón sem láthatóak csillagok a fekete égbolton, mely állítólag az asztronautákat mutatja a Hold légkör nélküli felszínén.
Bár a gondolat jó, teljesen téves. Az igazság ugyanis az, hogy még a mai legjobb minőségű filmek sem képesek egyszerre két nagyon fényes tárgyat megmutatni - fehér űrruha a napfényben -, illetve egy nagyon halvány tárgyat - jelen esetben a csillagot. Story Musgrave űrhajós, aki hat alkalommal járt az űrben, azt mondta, hogy ahányszor a hajón kívül járt a ragyogó napsütésben, ő sem láthatta a csillagokat. Ám amikor a Föld árnyékában repültek, és szeme hozzászokott a sötétebb környezethez, ismét látta a csillagokat. Mellesleg az összes Hold-küldetés a Hold-nappal idején történt - ez 14 földi napig tart -, hogy az űrhajósok lássák, amit csinálnak.

F. Story Musgrave űrhajós a Hubble űrteleszkópnál

Az árnyékoknak párhuzamosnak kellene lenniük

A megtévesztés hívei arra is rámutatnak, hogy a fényképeken az űrhajósok és a tudományos berendezések árnyéka nem párhuzamos a Hold felszínén. Ezeknek párhuzamosoknak kellene lenniük, állítják, amennyiben olyan egyetlen távoli fényforrás világítja meg őket, mint amilyen a Nap.

Ez igaz - de csak sima felület és háromdimenziós háttér esetén. Ha egy göröngyös felület háromdimenziós valóságát próbálja valaki bemutatni egy sík kétdimenziós fényképen, az árnyékok enyhén más irányba tolódnak.

Lobogott a Hold felszínén felhúzott zászló

Az összeesküvés-elmélet hívei azt is állítják, hogy az amerikai zászló hullámzása - ahogyan az álló fotókon látszik - azt bizonyítja, hogy a leszállás egy filmstúdióban készített hamisítvány, egy zászló ugyanis csak mozgó levegőben lehet hullámos. Először is, a filmstúdióban nincs szél, hacsak nem kapcsolják be a szélgépet. Ha mégis bekapcsolták volna, hogy meglobogtassa a zászlót, az űrhajósok lábánál lévő port is felkavarta volna. Harmadszor pedig, és ez a legfontosabb: a zászló lobogása jól dokumentált baleset volt. A houstoni Manned Spacecraft Center műhelyében - ma Lyndon B. Johnson Űrközpont - a nejlon amerikai zászlót függőleges és vízszintes rudakhoz erősítették. Ezek a rudak teleszkóposak voltak, hogy használat előtt helyet takarítsanak meg.

Niel Alden Armstrong a Holdon

A houstoni Manned Spacecraft Centerben vesződtek a vízszintes teleszkópos rúddal, és nem is tudták teljesen kihúzni. Ez adott a zászlónak egy hullámot. Mivel a zászló valóságosnak látszott, később az Apolló legénysége szándékosan nem húzta ki teljesen a vízszintes rudat.

A Holdról hozott kőzetek hamisítványok

Az ember Holdra szállásának megcáfolhatatlan bizonyítéka a mindösszesen 382 kilogramm holdkőzet létezése, amit sok ezer független geológus vizsgált meg a világ minden táján. Ezek nagyon különböznek a földi kőzetektől, és semmilyen jelenleg ismert módszerrel nem lehet hamisítani őket. Ahhoz, hogy hamis holdkőzetet állítson valaki elő, körülbelül ezer atmoszférás nyomáson kellene összenyomni őket, és ilyen állapotban éveken keresztül 1100°C-on tartani.

Azután, miközben még mindig nyomás alatt vannak, szép lassan újabb éveken keresztül kellene lehűteni őket.
Nem mellesleg 1969 óta új geológiai időmegállapító módszereket fedeztek fel, illetve alkalmaztak is a holdkőzetek esetében - és az összes módszer ugyanazokat az adatokat kapta meg.

Ha ez összeesküvés lett volna, akkor a NASA tudósainak 1969-ben kellett volna kidolgozniuk, hogy milyen új időmegállapító módszereket találnak majd ki a következő harminc évben, majd annak megfelelően hamisítani a kőzeteiket.

Cikkünk megírásában Dr. Karl Kruszelnicki Legendás tévhitek című könyve segített.

Ezt is szeretjük