15 centis csontvázat találtak a sivatagban

A tudósokat megdöbbentette a lelet

Mindössze 15 centiméter hosszú a csontváz, amit a sivatagban találtak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizarr lelet bolygatta meg a világ nyugalmát a múlt héten. Körülbelül egy évtizede találtak rá Chilében, az Atacama-sivatag egy mindössze 15 centiméter hosszú, de valószínűleg emberi csontvázra.

A leletet számos vizsgálatnak alávetették, és ezek csak megsokszorozták az ügyet körüllengő rejtélyeket.

Megmagyarázhatatlan méret

Egy nemzetközi kutatócsoport igen részletes vizsgálatokat végzett a csontvázon, és minden jel arra mutat, hogy a 15 centis lelet egy emberhez tartozott. A lehetséges magyarázat az lett volna, hogy egy koraszülött gyermekről vagy halva született csecsemőről van szó, ám ezt a további vizsgálatok kizárták, ugyanis kimutatták, hogy a test gazdája már hat-nyolc éves volt, amikor elhunyt.

A neme egyelőre kétséges, azt azonban megállapították, hogy a különös csontozatot és még néhány rendellenességet súlyos genetikai mutációk sora okozta. A csontváznak ugyanis 12 helyett csak tíz bordája van, és a koponya formája is jócskán eltér a normálistól. Ezekre azonban mind magyarázatot jelent a genetikai mutáció, arra azonban nem, hogy miért ilyen kicsi a test mérete.

Erre is volt tippjük a kutatóknak, úgy vélték, hogy a csontváz talán egy törpéhez vagy valamilyen hormonzavarral küzdő emberhez tartozott, de a vizsgálatok egyik eshetőséget sem igazolták be. A tudósok még mindig értetlenül állnak a kérdés előtt.

Rejtélyek

Az is nagy talány, hogy ha a test ennyiféle genetikai mutációtól és különféle, talán még fel sem ismert rendellenességektől szenvedett, hogyan maradt annyira életképes, hogy hat-nyolc éves koráig életben maradt.

A tudósok azt sem zárták ki, hogy talán nem emberhez tartozik a lelet, és több verziót is felállítottak. Arra is gondoltak, hogy a csontváz talán egy nem emberi főemlősé, de végül arra jutottak, hogy bár még csak a felszínét kapargatják a valóságnak, azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy a test tényleg egy emberhez tartozott.

A földönkívüli-elmélet

Nem meglepő, hogy ennyi rejtély és tisztázatlan körülmény között a konspirálók fantáziája szinte azonnal meglódult. Az összeesküvés-elméletek kedvelői közül a legtöbben biztosak benne, hogy a 15 centiméteres magasságra és a koponya formájára nincs más magyarázat, mint az, hogy a test egy földönkívüli egyedé volt.

Ezt az elméletet leginkább azzal támasztják alá, hogy a csontváz csak 91%-ban egyezik a humán genommal. A tudósoknak azonban erre is volt válasza: az eltérést a különféle mutációk számlájára írják. A kutatók tehát kitartanak az állítás mellett, miszerint a csontváz emberi, és még azt is megállapították, hogy gazdája Dél-Amerikából származott.

Ezt is szeretjük