Szokatlan módon viselkedik a Balaton az enyhe tél miatt
Az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete nemrég publikált adatokat a Balaton vizének jelenlegi állapotáról.

balaton zöld víz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éghajlatváltozás következtében egyre enyhébbek a telek. Idén sem a régi, nosztalgikus havas táj fogadott minket a téli hónapokban.

Ráadásul a naptári tavasz beköszöntével szinte azonnal jelentősen emelkedni kezdett a hőmérséklet, ez pedig az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének adatai szerint a Balaton vizében is meglátszik.

Változások a Balaton vizében

Az enyhe időjárás miatt idén sem összefüggő, sem tartós jégtakaró nem alakult ki a Balaton vízfelszínén, ami erősen befolyásolja a tó flóráját és faunáját. A jégborítás ugyanis segíti a Balaton vizében található üledékszemcsék kiülepedését, így a napsugarak a tó aljáig tudnak hatolni, amitől a vízben élő algák növekedésnek indulnak.

Idén nem alakultak ki ezek a megszokott, mikroszkopikus algatelepek, ám jó hír, hogy ez láthatóan nincs kimutatható hatással a vízminőségre. De nem csak az algák terén történt változás a magyar tenger vizében.

A magas vízhőmérsékletnek köszönhetően nem csak a szokásos, kora tavaszi kovaalga-virágzás zajlott, hanem a körülmények a szokottnál több hínárállomány áttelelését eredményezték. Ezek közül is kiemelkedik a süllőhínár, ami a mostani adatok szerint másfélszer nagyobb biomasszával jelent meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A központ szakértői szerint elképzelhető, hogy a meleg idő miatt hamarabb sorra kerültek a különböző vízinövények fejlődési fázisai, amit viszont már egy átmeneti hideg periódus is vissza tudna fordítani.

Kiemelt kép: Getty Images

Ilyen szép volt a tél végi Balaton

A Balaton téli arcát talán csak azok ismerik igazán, akik a környékén laknak, hiszen a turisták inkább a nyári szezon alkalmával látogatnak el a tóhoz. Pedig ilyenkor is gyönyörű látványt nyújt a nyugodt víz és a békés táj.

Ezt is szeretjük