Matolcsyt kinevezték: ennyit vesztettek a devizahitelesek
December elején 281 forintot kellett adni egy euróért, március elején 298 forintot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két héttel ezelőtt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére. A forint akkor minimálisan gyengült Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére, pillanatokkal a bejelentés előtt az euró árfolyama 295 forinton állt, mintegy 15 perccel később, nyolc óra öt perckor 298 forintot ért a közös európai deviza.

Matolcsy György, fotó: MTI

A nol.hu-nak nyilatkozó elemzők akkor azt közölték, rövid távon nem lesz különösebb hatása annak, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelölte Orbán Viktor, ezt a forgatókönyvet ugyanis lényegében már beárazta a piac.

Ami tény, december elején csak 281 forintot kellett adni egy euróért, a végén viszont már 295 forintot, március elején pedig egy euró 298 forintot ért. A decemberi esésnek az Index szerint több oka is volt, melyek közül az egyik lehetett a jegybanki vezércsere, a gyengülésből viszont ez legfeljebb csak egy kisebb részt magyarázott.

Az elemzők többsége akkor még nem kötötte teljesen Matolcsyhoz a forint rossz szereplését, a január közepi gyengülést viszont - a 290-es euró 297 forintra drágult - már Matolcsy György jegybankelnöki megítélésével hozták kapcsolatba.

Hogy jutottunk el a 298-as euróhoz?

Február elején az euró 290 forint körül mozgott, majd Matolcsy kinevezésnek közeledtével 295 forintra, a kinevezést követően pedig 298 forintra gyengült. Ez utóbbi már szinte biztosan Matolcsynak tudható be, elemzők legalábbis az MTI-nek elmondták, a forint az elmúlt napokban magyar tényezők miatt, így elsősorban az új jegybankelnök kinevezésének hírére ért kevesebbet.

Piaci szereplők szerint Matolcsy György jegybankelnök, bár a konzervatív monetáris politika melletti elkötelezettségét igyekezett bizonyítani jegybankelnök-jelölti meghallgatásán, kevés konkrétummal állt elő a tervezett intézkedésekről.

Meddig még?

Kérdés, hogy mikor áll vissza a 280-as árfolyam. Londoni elemzők úgy vélik, várhatóan jóval 290 forint/euró felett marad a forintárfolyam mindaddig, amíg a piac nem ismeri Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank új elnökének terveit.

Ennyi plusz

A forint gyengülését a frankhitelesek is megérezték, bár nem nagy mértékben. A svájci frank december elején 233 forint volt, március 8-án viszont már 240 forint. Ez 7 forint különbség. Ha a törlesztő 100 franknak megfelelő összeg, az annyit jelent, hogy míg decemberben 23 300 forintot kellett fizetni, addig márciusban már 24 ezer forintot, ami 700 forint pluszt jelent.

Ezt is szeretjük