Ennyibe kerül egy lombikbaba Magyarországon: meglepő adatokat közölt a szakorvos

Ilyenek a lombikkezelések aktuális költségei.

Ennyibe kerül egy lombikélet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon 300 ezer meddő pár él, ám a mai orvostudománynak hála, sokszor velük is megtörténhet a várva várt gyermekáldás. De vajon milyenek a lombikkezelések aktuális költségei? Erről és sok más dologról beszélt a szakértő.

Ennyibe kerül egy lombikélet

Vörös Anna szülész-nőgyógyász, termékenységi specialista az Economx podcast legújabb adásában a lombikkezelések aktuális költségeiről beszélt.

Mikor egy meddő pár Magyarországon elindítja a lombikbébiprogramot, nagyjából fél éven belül kap időpontot az első konzultációra. Vörös Anna az Economx podcastben elmondta, hogy ezzel a nemzetközi viszonylatban jó helyen állunk, bár a tervek között szerepel, hogy minden megyeszékhelyen működjön meddőségi ambulancia.

A magyar állam napjainkban hat inszeminációt finanszíroz, lombikos eljárások esetében pedig öt beültetést. Sok érintettben felmerül a kérdés, hogy állami vagy magánúton induljanak-e el. A szakorvos ezzel kapcsolatban úgy véli: "ha épphogy össze tudja kapargatni egy pár a pénzt a lombikos ciklusra - ami több millió forint -, én biztosan azt mondanám, hogy ne."

GettyImages-174192637
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Vörös Anna ugyanakkor hozzátette: amennyiben egy negyven év feletti nőnek volt már Magyarországon sikertelen lombikos programja, valamint az orvosok a donorpetesejt-eljárást javasolták neki, abban az esetben érdemes külföldön próbálkozni.

A beszélgetésben, melyet ide kattintva hallgathatsz meg, még olyan fontos dolgok is szóba kerültek, mint a fogantatást befolyásoló életmódbeli tényezők, az ideális biológiai kor, a mentális támogatás lehetősége, a sikerráta, illetve a Reprodukciós Szakértői Csoport munkája.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ő volt a világ első lombikbabája: Louise már 44 éves kétgyerekes édesanya

1978 nyarán az egész világot lázba hozta egy aprócska kislány születése.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük