Ennyi pénzt hajtottak be eddig a tilosban dohányzóktól
A közterületesek kíméletesek a tilosban cigizőkkel, idén eddig 72 ezer forintnyi bírságot szabtak csak ki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány és a főváros is bekeményített a dohányzást illetően. Az országgyűlés elfogadta azt a módosítást, amelynek köszönhetően a jövőben zárt térben nem lehet rágyújtani, előtte pedig a főváros döntött úgy, hogy az aluljárókból és a buszmegállókból is kitiltja a dohányosokat.

A közterület-felügyelők 2010. szeptember 5-e óta szankcionálják a dohányzást a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló aluljárókban, és szabhatnak ki akár 30 ezer forintig terjedő bírságot.

A Fővárosi Közgyűlés idén kiterjesztette a tiltólistára kerülő helyeket a tömegközlekedési eszközök megállóival, ahol március eleje óta büntetendő a dohányzás. A közterület-felügyelő ez esetben 3-20 ezer forint helyszíni bírságot, a szabálysértési hatóság 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki.

50+22 ezer forint

Mint megtudtuk, a felügyelők nem élnek a több tízezres bírság lehetőségével, az aluljáróban dohányzás miatt idén összesen 50 ezer forintnyi bírságot szabtak ki. Az aluljárókban idén 14 helyszíni bírságolás történt, a bírságok összege három-ötezer forint volt személyenként, emellett 31 esetben feljelentés történt.

Ennél kevesebb, mindössze 22 ezer forintnyi helyszíni bírságot kaptak a megállókban dohányzók. A közterület-felügyelők 12 embert kaptak szabálysértésen, ebből hat fizette ki a helyszínen a büntetést, hat esetben pedig feljelentést tettek a felügyelők. A feljelentések esetében az ügy a lakhely szerinti önkormányzat szabálysértési hatóságához kerül.

Játszótér, aluljáró, megálló

A Fővárosi Közgyűlés a főváros köztisztaságának fenntartása, tisztántartása érdekében alkotta meg 1994-ben a köztisztaságról szóló rendeletét. A nemdohányzók védelme és a közterületek tisztasága érdekében 2010 júniusában a játszótéri dohányzás megtiltása ügyében hozott döntés folytatásaként a Fővárosi Közgyűlés döntött az aluljárókban történő dohányzást tilalmáról is.

A köztisztasági rendelet a közforgalmú közlekedés céljaira szolgáló megállóhelyek, végállomások, pályaudvarok, villamospályák, valamint az azokat kísérő földsávok tisztántartásáról is rendelkezik, és ezt egészíti ki az elmúlt év decemberében hozott döntés: a budapesti tömegközlekedési megállók területén történő dohányzás megtiltása.

Ezt is szeretjük