Figyelem! Ennyivel lesz drágább az élet szeptembertől

Mindenképp fizetni kell!

Mindegyik bank emeli a díjait, csak más időpontban.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár ötszörösére is nőhetnek a banki tranzakciók árai szeptember végétől - írja az enpenzem.hu.

Érdemes lesz figyelni a kiadásokat, illetve átgondolni a bankkártyás fizetéseket, utalásokat és a készpénzfelvételt, de végeredményben nem lehet sehogy megúszni a bankok által bevezetett őszi adóemeléseket.

Méregdrága pénzfelvétel

A drasztikus emelések azt jelentik, hogy ha például valaki havi két alkalommal vesz fel 50 ezer forintot a saját bankja automatájából, az az eddigi 103 forintos díj helyett 514 forintot fog fizetni, ami bizonyos bankszámlák esetében akár 1000 forint fölött is lehet.

Az átutalások díja is emelkedik, 2012-ben például egy 25 ezer forintos utalás telefonon indítva átlagosan 130 forintba, interneten keresztül pedig 78 forintba került. Az ősszel esedékes emelés után ezek a díjak 280, valamint 122 forintra emelkednek. Az online ügyintézés ellenére átlagosan még így is 6000 forint lesz a kiadás.

Jelentős emelések jönnek

Általánosságban a banki tranzakciók összege 40-60%-kal is emelkedhet. Vannak pénzintézetek, amelyek már augusztus 28-tól emelik az áraikat, mint az MKB vagy a Budapest Bank, de a CIB például csak szeptember 30-án vezeti be a változásokat. Akad néhány bank még, amely még nem hozta nyilvánosságra az emelés időpontját, ilyen a K&H vagy az UniCredit.

Néhány bank a bankkártyás fizetésekért is díjat kér bizonyos számlacsomagoknál. Például a Citibank minden kártyás fizetés esetén felszámolja az összeget, a Raiffeisen pedig csak két számlatípus, a Mindennapok és a Bázis csomagok után.

A Budapest Bank a közvetlenül pénztárból kivett készpénz után maximum 11 ezer forintot is elkérhet, ami augusztus végétől akár 95 ezer forint is lehet, de a Volksbanknál az eddigi 6000 forintos díjkorlát 250 ezer forintra emelkedik.

Prémiumra bezzeg telik - Milliárdokat költenek a cégek jutalomra és prémiumra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szabályozások szinte minden banknál mások, így például annak, aki az Erste Bank-os számlájáról idegen bankautomatából szeretne készpénzt felvenni, 10 ezer forint felvétele esetén további 1240 forintos költséget számol fel a pénzintézet. Ezért érdemes mindig a saját bank automatáját használni, főleg, mert így díjmentesen is meg lehet úszni bizonyos csomagok esetén.

Sok kicsi sokra megy

A bankok számlákhoz kapcsolódó akciói is átalakulnak, így van olyan bank, amelyik a saját díjait elengedi, de a tranzakciós illetéket például automatából való pénzfelvétel esetén terheli.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az FHB bank az illetéket hárítja át, de a kártyadíjakat vagy a számlavezetés díját nem emeli. Ugyanakkor több számlatípusnál is díjat számít fel kártyás vásárlás esetén, vagy akár a saját jelzálogbankjának teljesített hiteltörlesztésénél is alkalmazza az adót.

A Citibank az egyetlen, amelyik szinte mindegyik bankkártyás vásárlásnál áthárítja a tranzakciós illetéket, a Raiffeisen Díjnullázó csomagja sem díjtalan már, ami az adóemeléssel tovább emelkedik. Lényegében a tranzakciók mindenhol drágulnak.

Ezt is szeretjük