Hihetetlen, mennyien nem tudják, hogy hol van a végbelük: ennyire kevesen ismerik az emberi testet

Felmérték, hogy mennyire ismerik az emberek az anatómiájukat, és nagyon szomorú eredményre jutottak a kutatók.

GettyImages-1413756227
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az általános anatómiai ismeretet már egészen gyerekkorban tanulja az ember, ennek fényében még meglepőbb, hogy egy felmérésben mennyien nem tudták azt megállapítani, hogy vajon hol helyezkedik el a végbelük.

A Pall Mall Medical magánkórház nemrég egy online teszt segítségével tapogatta le az emberek anatómiai ismeretét. Az eredmények még a kutatókat is meglepték.

Az emberi anatómiai ismeretek felmérése

Kiderült, hogy átlagosan a válaszadóknak mindössze 55%-a tudta magabiztosan megállapítani, hogy hol található a végbél, a felük pedig azt sem tudta megmondani, hogy egyáltalán a szaporítószervek merre helyezkednek el. 

GettyImages-505534187

Az eredmények szerint Anglia északkeleti részén érzékelhető leginkább a tudás hiánya, az ott élőknek csak a 42%-a tudta meghatározni a végbelük elhelyezkedését, ami, valljuk be, nagyon szomorú adat. De a fővárosban, Londonban sem sokkal jobb a helyzet, ott a 49%-uk tudta ezt megmondani.  

Az átlagot a Délnyugat-Angliában és a Walesben élők válaszai húzták fel, mert ők már 64%-ban meg tudták határozni ennek az egyébként nagyon fontos testrésznek a helyét. 

Dr. Chun Tang, a Pall Mall Medical igazgatója szerint ez jól mutatja, hogy Nagy-Britanniában az oktatásban túlságosan lazán kezelik az anatómiai ismeretek átadását. Reméli, hogy az eredmények közzététele ráébreszti az embereket arra, hogy mennyire fontos megismerni a testet. Azáltal, hogy be tudják azonosítani a testrészeket és a funkciókat, lehetőség nyílik arra, hogy jobban odafigyeljenek az egészségükre és a testük jelzéseire. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmérést egyébként kétezer brit felnőtt bevonásával készítették, a legtöbben 55-64 évesek voltak. Az is kiderült, hogy melyik az a szerv, amit a legnehezebben találnak meg az emberek: az appendix vermiformis, azaz a féregnyúlvány, ami a vakbélen helyezkedik el. Ez még talán bocsánatos bűn, de ha az ember már a saját végbelét nem találja meg, ott van baj - mondhatnánk, hogy az már kicsit gáz, nem?

Teszteld, te mennyire ismered az emberi testet: 10 kérdéses kvíz

Mennyire igazodsz ki az emberi szervezet működésén?

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük