Eltussolt öngyilkosság a királyi családban?
Máig nem tudni, mi történt Mayerlingben
Rudolf trónörökös kedvesével rejtélyes körülmények közt halt meg.

Ez is érdekelhet

Európa legnagyobb interaktív vasúti élményparkja (x)

Nyaralj korlátok nélkül! (x)

Szünidei élményhegység - Aktivitás mindenkinek a nyári Magas-Tátrában. (x)

Már ne a barna szószt keressük! - Ismerd meg Németország kulináris különlegességeit! (x)

Ünnepelj együtt a dm-mel! Nagy meglepetéssel készül a napokban a dm – Te se maradj le róla! (x)

beauty and style

70 éves, de jobban öltözik, mint a legtöbb fiatal: 13 izgalmas szett az Instagram divatikonjától »

Nagy a fenekük, de nem félnek megmutatni: minden nő szexi, ha szabadnak érzi magát »

Alig került smink a 49 éves színésznőre: Cate Blanchett ezt is bevállalta »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mayerlingben, a Bécstől 15 kilométerre fekvő királyi vadászkastélyban 1889. január 30-án hajnalban holtan találták Rudolf trónörököst, az Osztrák-Magyar Monarchia trónjának várományosát, valamint ifjú szerelmét, Vetsera Mária bárókisasszonyt. Mindkettőjükkel golyó végzett. Nyilvánvaló, hogy elsőnek Mária halt meg - a koronaherceg hálószobájában, az ágyon feküdt, testét rózsák borították. A jelek szerint, miután kedvesét megölte, Rudolf főbe lőtte magát.

Rudolf trónörökös
Rudolf és felesége, Stefánia

A mayerlingi kettős haláleset híre hatalmas felbolydulást okozott. A koronaherceg édesapja, Ferenc József császár összeomlott, amikor értesült az esetről, Erzsébet császárné pedig vigasztalhatatlan volt. Bécs utcáit felzaklatott gyászolók tömege özönlötte el, a rendőrség mellett a katonaságot is be kellett vetni a rend helyreállítása érdekében, eközben egy személy meghalt, és többen megsebesültek. Máig feltáratlan rejtély, ami történt.

Egy végzetes szerelem

Rudolf valójában nem volt az a mesebeli királyfi, akinek látszott. Ferenc József és Erzsébet egyetlen fiúgyermeke volt, aki túl sokat örökölt anyja melankolikus természetéből, és túl keveset apja szilárd jelleméből.

E körülményhez hozzájárult félresikerült házassága, elszigeteltsége és magánya is, így, bár a külvilág szemében mindene megvolt, a tragikus sorsú trónörökös úgy érezte, nincs semmije.

Mindeközben minden bécsi lány arról álmodott, hogy egyszer rápillant a trónörökös, netán meg is akad rajta a tekintete. Közéjük tartozott a 16 esztendős Maria von Vetsera bárókisasszony is, aki kamaszos rajongásra lobbant a koronaherceg iránt.

Rudolfban csillogóan erényes lovagot, eszményi férfit látott, aki minden tekintetben tökéletes. Kapcsolatuk hajnalán Mária nem akart mást, csak azt, hogy távolról csodálhassa a koronaherceget. Egy alkalommal aztán, a Hamlet előadásán, személyesen is találkozhatott bálványával.

A kiábrándult, életunt koronaherceg érzékeny lelkiállapotában rögvest őrült szerelemre gyúlt, és azt fontolgatta, elválik kiállhatatlan feleségétől, és elveszi Máriát. Vetsera Mária 1889. január 13-án lett Rudolf szeretője, és a trónörökös teljesen belefeledkezett a szerelembe, élete első komoly viszonyába, annyira, hogy még egy gyűrűt is adott Máriának az esemény dátumával. Hamarosan azonban vissza kellett zökkennie a valóságba.

Nem volt más kiút

Január 26-án a császár levelet kapott XIII. Leó pápától, melyből kiderült, hogy a trónörökös közvetlenül a főpásztorhoz fordult, kérve házasságának felbontását.
Ferenc József megértette, hogy a Vetsera-affér komoly fejfájást okoz még neki.

Természetesen szóba sem jöhetett a válás, bármilyen boldogtalan volt is Rudolf és Stefánia házassága. Ferenc József azt követelte, hogy Rudolf küldje el Máriát. A mélységesen elcsüggedt koronaherceg ígéretet is tett erre, de azt kérte, még egyszer, utoljára láthassa szerelmét. Mivel a császár megkapta, amit akart, beleegyezett a találkozóba.

Két nappal később Rudolf trónörökös Bécsből Mayerlingbe indult, látszólag egy kis téli vadászatra. Vetsera Mária is vele volt. Január 29-e délutánján kettesben hosszú sétát tettek a környező erdőben, és egyesek úgy gondolják, Rudolf ekkor egyfajta közös öngyilkossági tervet ajánlott Máriának. A trónörökös számára ez látszott az egyetlen kiútnak értelmetlennek tartott életéből. A teljesen elkábult Mária beleegyezett.

Vetsera Mária
Rudolf lelki társra talált benne

Aznap éjjel mindketten levelet írtak édesanyjuknak. Ezután feltehetőleg Rudolf belülről bereteszelte a hálószoba ajtaját. Valamikor hajnalban, amikor Mária már aludt, a trónörökös elővette revolverét az egyik fiókból, és a lányt közvetlen közelről, a füle mögött fejbe lőtte. Mária azonnal meghalt. Rudolf szolgája, Loschek meghallotta a zajt. Kiugrott az ágyból, és végigrohant a folyosón a gazdája szobájához. A második lövés abban a pillanatban dördült el, amikor odaért az ajtóhoz. Késve érkezett.

Mi történt valójában?

Sokan úgy gondolták, és vélik ma is, hogy a radikális nézeteket valló fiatal trónörököst és kedvesét politikai összeesküvők gyilkolták meg. Mások szerint Rudolf elmebajjal küzdött, és először megölte Máriát, majd magával is végzett. A katolikus egyház az öngyilkosságot bűnnek tekinti, így a tragédia után azonnal megkezdődött az eltussolás, nehogy kiderüljön, milyen körülmények között halt meg a trónörökös.

Az első hivatalos közlemény szerint szívroham végzett Rudolffal, később az a híresztelés kapott lábra, hogy a liberális körökben tapasztalt befolyásától rettegő konzervatív elemek gyilkolták meg.

Rudolf a ravatalon - Feszty Árpád rajza
Vetsera Mária végső nyughelye - kérésük ellenére nem temették őket közös sírba

A boncolási jegyzőkönyv szerint viszont Rudolf zavarodott elmeállapotban volt, amikor meghalt. Mindez azonban máig sem győzte meg a kételkedőket, és rejtély, hogy Rudolf trónörökös és Vetsera Mária kettős öngyilkosságot követett el, vagy sem. Már azelőtt is léteztek összeesküvés-elméletek, hogy hivatalosan bejelentették az igazságot Rudolf és a bárókisasszony haláláról, és ezek máig élnek.

Azóta semmilyen hivatalos magyarázat vagy eltussolás nem tudott véget vetni a számtalan történetnek, mely a mayerlingi vadászkastély és az ott történt tragédia körül szárnyra kapott.

Képek: hu.wikipedia.org Habsburg–Lotaringiai Rudolf koronaherceg szócikke és Maria von Vetsera szócikke, Wuhazet.

Cikkünk Brenda Ralph Lewis Európai uralkodók sötét titkai című könyve alapján készült.

A királyi házak pompája és kifinomultsága mögött botrányok, rejtélyek és gyilkosságok döbbenetes titkai húzódnak meg. A kötet lenyűgöző képet fest Európa uralkodóinak féltve őrzött titkairól - felfedi, mi zajlott valójában a paloták folyosóin, a hálószobákban és a börtönökben. A királyi házak és belterjes birodalmak sötét titkait felfedő történeteket gyilkosságokról, elmebetegségekről, megszállott szerelmekről és embertelen kínzásokról készült illusztrációk teszik hátborzongatóan szemléletessé.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük