88 dollárért vette a portrét, kiderült, hogy milliókat ér: ezek az emberek igazán szerencsések voltak

Nemegyszer előfordult, hogy személyek teljesen véletlenszerűen kincsre bukkantak.

Antique shop - stock photo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ezekből a történetekből kisül, hogy sokszor maguk az régiségboltosok sincsenek azzal tisztában, milyen kincsek keverednek hozzájuk.

Ugyanez igaz a vevőkre is, akik néha vannak olyan szerencsések, hogy egy mutatós, nem drága tárgy megvásárlása után döbbennek rá arra, hogy felbecsülhetetlen értékre bukkantak.

Nem tudták, hogy kincset találnak 

Több olyan eset is előfordult már, amikor szerencsés véletlen folyamán olyan értékes tárgy bukkant elő, amire nem számítottak gazdái. 

Egy 88 dolláros portréról kiderült, hogy egy 17. századi, flamand festő műve

Húsz ismert darabja maradt fenn a portrénak, melyet Anthony van Dyck festett Izabella Klára Eugénia spanyol infánsnőről, Brüsszel hatalmas, 17. századi régenséről, aki férjét gyászolta épp, azért ábrázolták ebben az öltözékben. Legalábbis így gondolták a művészettörténészek - mígnem egy Chris Wright nevű könyvtáros felfedezett még egyet.

800px-Anthony van Dyck - Infanta Isabella Clara Eugenia as a nun

Az 1970-es években egy antik boltban Wright észrevette a szigorú, idősödő hölgyről készült képet, és úgy gondolta, elég jó másolata az eredeti van Dycknek - elég jó ahhoz, hogy kiadjon érte 88 dollárt. Jelenleg, több mint fél évszázaddal később, a Londoni Cortauld Művészeti Intézet szakértői úgy vélik, hogy Wright másolata valószínűleg Van Dyck saját műhelyéből származott - és talán maga a mester készítette.

II. világháborús bankjegyek egy angliai kiskereskedés alatt 

A pénzt, ami ma kétmillió dollárt ér, a padlódeszkák alatt egy felújítási munkálat során.  

A náci invázió lehetősége a második világháború alatt aggodalomra adott okot a csúcsminőségű angol kesztyűbolt zsidó tulajdonosainak. Eric és Victor Bradly, a testvérpár, akik vezették az üzletet, biztosak akartak lenni, hogy a családjuk vagyona megmenekül, ha a németek leigáznák Angliát. 

Tehát mielőtt a frontra vonultak volna, biztonságba helyeztek nagyjából harminc köteget 5 és 1 fontos bankjegyekből, összesen 130 000 fontot, ami a jelenlegi árfolyamon kétmillió dollárt ér. 

A kép illusztráció. Brit pennyk kollekciójából láthatunk néhány darabot a II. világháborúból.
A kép illusztráció. Brit pennyk kollekciójából láthatunk néhány darabot a II. világháborúból.
Fotó: DenzilMann / Getty Images Hungary

A jótékonysági boltban vett mellszoborról kiderült, hogy eredeti és kétezer éves

Lara Young szeme 2018-ban egy jótékonysági üzletben a texasi Austinban megakadt egy morcos kinézetű férfi mellszobrán. Tetszett neki, és megvette 34,99 dollárért. Elnevezte Dennisnek egy öntelt fikcionális karakterről, Dennis Reynoldsról a Felhőtlen Philadelphiából.

Young sejtette, hogy egy régi darabról van szó, de sosem hitte volna, hogy egy kétezer éves, eredeti szobrot vásárolt meg. A Sotheby'snél egy görögszobor-szakértő állapította meg, hogy Dennis valójában egy ókori római mellszobor Germanicusról, aki a hírhedt, őrült császár, Caligula apja volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De ez nem minden: Young megtudta, hogy a mellszobrot ellopták a második világháború alatt. A legvalószínűbb, hogy egy amerikai katona zsákmányolta Németországban, és vitte el az Egyesült Államokba, ahol végül a jótékonysági boltba kötött ki. 

Young elszánta magát, hogy visszajuttatja Németországba, de ezt évekig tart elrendezni. Mostanra, egy rövid állomás után a San Antonia Művészeti Múzeumban, Dennis készen áll, hogy végre hazakerüljön 2023-ban.

Vintage baseballkártyák egy zongorában

Ellen Kellynek soha nem engedték meg, hogy a nénikéje, Nora zongoráján játsszon. De 1992-ben, amikor a családi ingatlant árulták, Kelly megkaparintotta 25 dollárért. Több mint 25 évvel később Kelly felfedezte, miért is hangzott mindig olyan furcsán a zongora - 110 vintage baseballkártya volt elrejtve benne, köztük a Babe Ruth újonckártya. 

Példa régi baseballkártyára. A kép illusztráció, melyen Hank O'Day szerepel.
Példa régi baseballkártyára. A kép illusztráció, melyen Hank O'Day szerepel.

Nora hajlamos volt mindent kidobni, ezért fiú testvérei tehették be a gyűjtői darabokat a zongorába. Kelly végül 2019-ben elárverezte a kártyákat . A Babe Ruth újonckártya 130 000 dollárért kelt el - nem egy rossz ár egy 25 dolláros zongoráért. 

8 semmihez sem fogható történelmi kincs, amit furcsa módon találtak meg

A világ rengeteg régészeti és művészeti értéket a véletlennek köszönhet.

8 semmihez sem fogható történelmi kincs, amit furcsa módon találtak meg: a véletlennek köszönheti őket a világ

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Reddit/Miss-Figgy, Wikipédia, Getty Images,  loc.getarchive.net/Library of Congress

Borító-és ajánlóképek forrása: Wikipédia/ Peter Heeling-Skitterphoto

Ezt is szeretjük