18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ki szexel hamarabb, a fiúk vagy a lányok?

Kattints, és tudd meg!

Magyarországon a fiúk vagy a lányok veszítik el hamarabb a szüzességüket? Kiderült!

Vajon összefügg az első szex időpontja a nemi érettséggel? Mindenki tisztában van a felelős szeretkezés alapfeltételeivel, aki szexuális kapcsolatba kezd? Átlagosan ki veszti el hamarabb a szüzességét, a fiúk vagy a lányok?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ az az Országos Egészségfejlesztési Intézet egy korábbi felmérésében. Íme, az eredmények.

Ki kezdi korábban?

A 14-16 éves fiatalok körében végzett kutatás eredményei szerint a fiúk 20%-a már 14 éves kora előtt túlesik az első szexen, míg a lányoknak csak 7%-a veszti el a szüzességét ebben a korban. Az első együttlétre a fiúknál átlagosan 13,56 éves korban kerül sor, a lányoknál ez a szám 13,97 év.

Kiderül a vizsgálatból, hogy 15 éves kor körül már a fiúk 63%-ának volt része szexuális élményben, és addigra már a lányok 56%-a is túl van az első együttléten. A lányok esetében a motiváció jellemzően a szerelem, ám a fiúknál más is felmerül - például a külső ingerek, mások befolyása vagy tudatmódosító szerek használata.

A megkérdezettek arról is beszéltek, mi az oka annak, hogy vigyáznak az ártatlanságukra. Fontos szempont volt a lányoknál a szerelem és a megfelelő partner hiánya, valamint a félelem, a fiúknál azonban ezek közül egyik sem játszott jelentős szerepet.

Nemi érettség

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy nincs egyértelmű összefüggés az első szexuális együttlét időpontja és a fejlettség mértéke között. Azoknál a 14-16 éves fiúknál, akik már élnek nemi életet, átlagosan 11,93 évesen történt az első magömlés, míg a nem aktívaknál az átlagéletkor 11,96 év.

16 éves korára a lányok 100%-a elérte a menstruációhoz szükséges fejlettséget, és az első peteérés átlagosan 12,46 éves korban következett be. Ez több mint egy évvel megelőzi az első szexuális élmény átlagos időpontját.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tájékozottság

Nem túl örvendetesek a nemi betegségekkel és a védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról szóló eredmények, a felmérésből ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a fiatalok nagy része nem rendelkezik a felelősségteljes szexuális élethez szükséges tudnivalókkal.

A szakemberek szerint még azoknak sem elégséges a tudásuk, akik úgy gondolják, kellően felvilágosultak a témában. Ha szeretnél többet megtudni a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségekről, kattints ide, és olvasd el korábbi cikkünket!

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük