Lenyűgözőek a világ első színes fényképei: alig mások, mint a mostaniak
Nagyon sokat köszönhetünk a zseniális feltaláló testvérpárnak.

első színes fényképek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A régi kényképekről mindenkinek a fekete-fehér vagy szépia fotók ugranak be. Azonban fennmaradt a 20. század első éveiből pár olyan színes, illetve színezett technikával készített kép, amely különlegesen archaikus látványt nyújt.

1907 előtt, ha valaki színes fényképet szeretett volna készíttetni, különböző festékanyagokkal és pigmentekkel kellett megszínezni a fotót. Amikor azonban Auguste és Louis Lumière francia feltalálók megálmodták az autokróm technikát, a képek a készítés pillanatában színessé váltak.

A legrégebbi színes képek több mint százévesek

A korszakalkotó technika alapja a burgonyakeményítő szemcséi és a fényérzékeny emulzió kémiai reakciója volt, melynek révén élénk színű képek születtek már az exponálás pillanatában. A fotók további színezést nem igényeltek. Noha a gyártási technológia nehéz volt, és költséges, amatőr fényképészek kedvelt módszere lett ezután. Az autokróm módszernek köszönhetően számos színes fotó maradt fent a hobbifényképészektől abból az időszakból, amikor a fényképezés még gyerekcipőben járt.

A Lumiére fivérek által feltalált forradalmi technikát később a Kodak tökéletesítette, és terjesztette el a Kodachrome filmmel az egész világon. A siker töretlen maradt egészen 2009-ig, amikor a digitális fényképezés végleg elhódította a teret az analóg fotózás elől. A galériában található gyönyörű képek azonban örök emléket állítanak a korukat meghaladó géniuszoknak, a Lumiére testvéreknek. 

Ezt is szeretjük