Fontos változást jelentett be a BKK, hétfőn lép életbe: nagyon sok embert érint

Február 12-től lép életbe az a változás a BKK járatain, ami sokakat érinteni fog.

Első ajtós felszállás BKK nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Újabb járatokra terjeszti ki a hétköznap esti időszakra érvényes első ajtós felszállási rendet a BKK február 12-től, hétfőtől. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen javulhat az ügyfelek biztonságérzete, hiszen a járművezetők már az utazás elkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket. A visszajelzések azt mutatják, hogy az utasok pozitívan ítélik meg és gyorsan alkalmazkodtak a hétvégén már a legtöbb járaton bevezetett első ajtós felszállási rendhez, valamint a BKK-nak is kedvező tapasztalatai vannak a rendszerrel kapcsolatban - áll a Budapesti Közlekedési Központ legfrissebb közleményében. 

Első ajtós felszállás a BKK járatain

A biztonságosabb utazás érdekében több járatra is kiterjeszti a hétköznap estékre vonatkozó első ajtós felszállási rendet a BKK. Február 12-én, hétfő estétől a 31-es, a 32-es, a 66-os és a 66B, a 97E és a 169E, a 123-as és a 123A, valamint a 244-es - a hétvégékkel és ünnepnapokkal megegyezően - hétköznap esténként is csak az első ajtónál lehet felszállni. Ebből a cikkből kiderül, hogy milyen a tömegközlekedés más országokban.

Első ajtós felszállás BKK
Fotó: titoslack / Getty Images Hungary

A végállomásokról 20 óra után induló buszokon a járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrzik a jegyeket és a bérleteket, és megtagadják a felszállást azoktól, akik nem tartják be az utazási feltételeket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utasok gyorsan megszokták az első ajtós felszállást, és pozitívnak ítélik meg annak hatását.

A fővárosban közlekedők a BKK reprezentatív felmérésében a biztonságot jelölték meg a második legfontosabb, a közösségi közlekedés vonzerejét befolyásoló szempontnak. A válaszadók negyede a biztonság növelésére jó megoldásnak tartja az első ajtós közlekedési rend kiterjesztését. Fontos szempont az is, hogy a becsületesen, jeggyel vagy bérlettel utazók érdekeit szem előtt tartva könnyebben kiszűrhetők a bliccelők.

A kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő jelentősen lerövidült mára, az ügyfelek rövid idő alatt hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet. A bevezetés időszakában hétköznap esténként a járművezetők mellett a BKK utaskoordinátorai is segítik a közlekedőket a felszállási renddel kapcsolatban, a járműveken, illetve a megállókban lehet találkozni a munkatársakkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Február 12-én, hétfő estétől:

  •  az Örs vezér tere és Árpádföld között közlekedő 31-es;
  • az Örs vezér tere és a Göncz Árpád városközpont között közlekedő 32-es;
  • a Határ út és a Soroksár, Központi Raktárak, illetve a BILK elérését biztosító 66-os és 66B;
  • ·az Örs vezér teréről a XVII. kerület központját és az ott található lakótelepeket érintő, Rákoskertig közlekedő 97E, valamint a Pécelig közlekedő 169E;
  • a Határ út és Szentlőrinci úti lakótelep, illetve a soroksári áruházak elérését biztosító 123-as és 123A;
  • valamint az Örs vezér tere és a XVI. kerületi Centenáriumi lakótelep között közlekedő 244-es vonalakon közlekedő, a végállomásokról 20 óra után induló buszokra hétköznaponként, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap csak az első ajtónál lehet felszállni. 

A BKK azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt vásárolják meg, mert a járművezetők csak korlátozott mennyiségű vonaljeggyel rendelkeznek, ráadásul a járműveken drágábban lehet megvásárolni, mintha elővételben vennék meg azokat. Az időalapú jegyekről bővebben korábbi cikkünkből tudsz tájékozódni.

A különböző jegyeket és bérleteket könnyen be lehet szerezni a BudapestGO alkalmazásban, illetve a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnerektől. A jegy- és bérletértékesítő pontok teljes listája a BKK oldalán található meg.

Több mint kétmilliós büntetést kapott egy bliccelő tavaly: a BKK elmondta az okát

Meglepő adatokat közölt a Budapesti Közlekedési Központ.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük