Így változna a családtámogatások folyósítása

Előleget vehetnének fel a kismamák

A gyedben, tgyásban részesülőknek járna a juttatás.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jövőben előleget kaphatnak a gyedben, tgyásban vagy baleseti táppénzben részesülők, ha az ellátás összege az elbíráláshoz szükséges adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 22 napon belül előreláthatóan nem határozható meg - derül ki az egészségügyi államtitkárság honlapján található jogszabálytervezetből.

A tervek szerint az előleget a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapul vételével kellene megállapítani, kivéve, ha a rendelkezésre álló jövedelemadatok a minimálbért nem érik el. Ebben az esetben a rendelkezésre álló adatok alapján kell az előleget megállapítani.

Ebben az esetben kéne visszafizetni

Ha az igénylő a pénzbeli ellátás iránti kérelmét visszavonja, a folyósított előleget 30 napon belül köteles visszafizetni. Ez lesz a helyzet akkor is, ha az előleg folyósítását követően kiderül, hogy az igénylő pénzbeli ellátásra nem jogosult.

Ezzel párhuzamosan új szabály lesz, hogy a tgyás, gyed iránti kérelmet a benyújtásától számított 22 napon belül kell elbírálni. 

A nyilvánosságra hozott hatásvizsgálati dokumentumból kiderül, hogy az előleg biztosítása sem többlet költségvetési, sem egyéb forrást nem igényel, az ügyintézési határidő csökkentéséhez pedig a szükséges személyi és szervezeti feltételek úgyszintén rendelkezésre állnak.

Nem maradnának ellátatlanul

A bevezetés pozitívumaként pedig azt említik, hogy az ügyfél az előleg megállapítása esetén hamarabb jut az igényelt pénzbeli ellátáshoz, a biztosítottak az elbírálás elhúzódása esetén sem maradnak ellátatlanul, "ezáltal társadalmi helyzetük kedvezően változik".

Mindehhez még azt is hozzáteszik, "ez az ügyfél egészségére nézve is pozitív hatást fejt ki".

130 ezer érintett

A gyeddel kapcsolatos változások 2010-es adatok alapján közel százezer főt, a tgyás módosításai pedig közel 30 ezer főt érintenének. Az államtitkárság a terveket társadalmi vitára bocsátotta, a véleményezésre nem egészen egy napot hagyott, a határidő már lejárt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tgyás összege idén nem változott, a gyed maximuma viszont emelkedett. A gyed 2012-ben a tgyáshoz hasonlóan a napi átlagkereset 70%, maximuma viszont 2012-ben 130 200 forint.

Ezt is szeretjük