Pattanások és elhízás: tényleg ezt okozza a fogamzásgátló?
A fogamzásgátlókról sok állítás kering. Hogy mi igaz, mi nem, cikkünkből kiderül.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nem kívánt terhesség elleni legjobb és legbiztosabb védekezés a fogamzásgátló tabletta. Ezek a pirulák hormont tartalmaznak, amelyek leállítják a peteérést, illetve az egész szervezet hormonháztartását befolyásolják.

Pontosan emiatt rengeteg tévhit kering körülöttük, melyeket igyekszünk most eloszlatni.

Elhízást okoz?

Az antibébi-tabletták ősei fenekestül felforgatták a nők hormonháztartását, ami többek között elhízáshoz is vezethetett. Manapság azonban a fogamzásgátlók annyira alacsony hormontartalommal rendelkeznek, hogy kóros elhízástól egészen biztosan nem kell tartanod.

Elképzelhető, hogy egy-két kilogramm felkúszik a testedre, mivel néhány gyógyszer összetétele befolyásolja a szervezet vízháztartását - ezt tudományos kutatások is bizonyítják -, de a modern készítmények esetében már ez is nagyon ritka.

Ha tehát elkezdtél ilyen módon védekezni, és azóta a testsúlyod jelentősen nőtt, akkor a jelenség hátterében nagy valószínűséggel valamilyen másfajta probléma húzódik, aminek érdemes utánajárni.

Pattanások

Megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy a fogamzásgátlók milyen hatással vannak a pattanásokra. Egyesek azt állítják, hogy amíg el nem kezdték szedni, addig bababőrük volt, ám ez mostanra sajnos nem így van. Ezzel szemben mások a tabletta szedésével megszabadultak az arcukat tarkító, vörös, gyulladt csomóktól. Mindkét változat igaz lehet, tekintve, hogy a fogamzásgátlók a hormonokra és ezáltal a bőr faggyútermelésére is hatással vannak, ezt sajnos embere válogatja. Általában csökken a faggyú mennyisége, amitől a bőröd veszít zsírosságából, de még ez sem garancia semmire.

Számolj le a pattanásokkal!

A pattanások megkeseríthetik a mindennapjaidat, ezért jobb, ha leszámolsz velük mielőbb!

Az aknés bőr kezelésére egyébként a bőrgyógyászok kifejezetten ajánlani szokták az antibébi-tablettát, ha nem használnak a receptre kapható gyógyszerek. Ilyenkor érdemes mindkét szakember, vagyis a nőgyógyász és a bőrgyógyász közös konzultációját kérned, hogy biztosan a lehető legmegfelelőbb készítményt írják fel számodra.

Válasszam, vagy mégse?

Ezek után jogosan merül fel benned a kérdés, hogy jó választás-e a fogamzásgátló. Annyi biztos, hogy ha stabil párkapcsolatban élsz, nagy könnyebbséget és biztonságot jelent, ha így védekeztek. Sőt, ha menstruációs zavarokkal küzdesz, hatékonyan járulhat hozzá mind a ciklusod beállításához, mind a fájdalom csökkentéséhez. Ha szeretnél alaposabb képet kapni az antibébi-készítményekről, akkor olvasd el nőgyógyász szakértőnkkel készült cikkünket.

Ezt is szeretjük